Danas se u Galeriji SC otvara jedna dosta zanimljiva izložba

Nes(a)vršene strukture naziv je višegodišnjeg regionalnog istraživačkog projekta

06.02.2014., Zagreb - Otvorenje izlozbe Babilon Danijela Zezelja u Galeriji SC popratio je performans naziva ZOO uz slikanje i glazbu uzivo, u izvedbi Danijela Zezelaj, Damira Martinovica Mrle i Ivanke Mazurkijevic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Danas u 20 sati se u Galeriji SC otvara jedna prilično zanimljiva izložba koja se krije iza naslova Nes(a)vršene strukture. Radi se o dvogodišnjem regionalnom projektu koji su konceptualno osmislile tri kustosice, Zorana Đaković Minniti, Marta Kiš i Karla Pudar. One su pozvale srpske i hrvatske umjetnike (Fokus Grupa, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Vladimir Miladinović, Marina Paulenka & Borko Vukosav, Marko Tirnanić te gost izlagač Raša Todosijević) kako bi kroz istraživački proces promišljali temu granica.

Fotografskom dvojcu Paulenka – Vukosav ovo je prva profesionalna suradnja premda ih privatno veže partnerski odnos. Radi se o ljudima koji potječu iz različitih kako regionalnih tako i nacionalnih konteksta pa su ovaj zadatak odlučili istražiti kroz prizmu vlastitog iskustva premošćivanja naoko nepremostivih razlika.

Tako je kroz njihovo istraživanje kako fizičkih tako i mentalnih granica nastao rad Prazno nebo. Oni su, naime, zajedno šetali državnim granicama i kroz svoje objektive istraživali samu ideju besmisla nametnute razdvojenosti. Na izložbi će se predstaviti inovativnim konceptom koji njihova fotografska promišljanja objedinjuje u dosad neviđenoj formi fotoknjige.

Šetnja granicama

“Više nego ikada, aktualna pitanja granica i određivanja identiteta potiče na reakciju i postavljaju pitanja. Područja onih fizičkih razgraničenja zemalja prikazujemo kakva ona zapravo i jesu. Beznačajni i nedorečeni prizori, priroda koja se opire okvirima i podjeli, poput vlati trave koje prkose u očima vladajućih svojom priprostim postojanjem”, rekla je Marina Paulenka, jedna od izlagačica.

“Prelažeći granice fizičke, prelazimo i one metaforičke, i psihološke, kao čovjek i žena, dva svijeta u jednome, gdje ne postoje granice i jedno se ogleda u drugome. I sama knjiga kao izvor znanja postaje eksperimentom života. Šetnja granicama postaje izazovom života na Balkanu”, zaključila je.

Izložba Nes(a)vršene strukture ostaje otvorena do 6. veljače.