Danas u Rijeci sjajnim koncertom posvećenim riječkim skladateljima počinje Festival 130

Večeras će se u riječkom će HNK-u izvoditi isključivo glazba koju su napisali Riječani

23.07.2015., Rijeka - Predstavljanje nove kazalisne sezone 2015/2016 u HNK Ivana pl Zajca. 
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Danas u Rijeci počinje Festival 130. Riječ je o manifestaciji kojom se obilježava 130 godina riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, a koncertom „Riječki skladatelji i solisti“ u 20 otvorit će se slavljenički Festival 130 u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Proslavljeni riječki solisti (pijanist Goran Filipec te violinisti Goran Končar, Marco Graziani i Krunoslav Marić) će pod dirigentskim vodstvom maestra Zorana Juranića izvesti djela riječkih skladatelja – Josipa Kaplana, Ive Mačeka, Zorana Juranića te mladog Jurja Marka Žerovnika, uz dodatke: Belu Bartóka i Camile Saint-Saënsa.

„Udruživši u programu koncerta pet reproduktivnih umjetnika – Riječana s djelima od kojih su četiri izašla iz pera riječkih skladatelja, nastojimo ukazati na veliki značaj koji glazbenici rođenjem i/ili djelovanjem vezani za naš grad, Rijeku imaju u povijesti, sadašnjem trenutku i budućnosti hrvatske i europske glazbe. Visok stupanj glazbenog virtuoziteta i međunarodni uspjesi kojima se mogu podičiti naši solisti svjedoče i o čvrstim profesionalnim temeljima koje su počeli graditi upravo u rodnom gradu“, riječi su maestra Zorana Juranića koji će ravnati orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Riječani u Rijeci sviraju Riječane za Riječane

Od četiri riječka skladatelja, čije su skladbe na program koncerta, najmlađi je Juraj Marko Žerovnik, student kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koji uz kompoziciju studira i klavir. S nekoliko studentskih djela već je pobudio pozornost glazbene struke, a bit će izvedena njegova Fantazija za gudače, koju je praizveo gudački orkestar Muzičke akademije pod vodstvom prof. Jože Haluze.

Na programu je i Concertino za klavir i komorni orkestar Ive Mačeka, pijanista i skladatelja rođenog na Sušaku 1914. godine, čija se djela odlikuju bogatstvom invencije i snagom imaginacije, koja je slijedila njegove emocije. Kao solist na klaviru nastupit će Goran Filipec koji je prošle godine, u prigodi 100.obljetnice Mačekova rođenja, u izdanju Naxosa snimio CD koji uključuje cjelokupan Mačekov klavirski opus. Time je ovo izdanje postalo značajnim promotorom riječke glazbe u svijetu.

Koncert za violinu i orkestar Josipa Kaplana (1910.-1996.) najopsežnije je i najambicioznije djelo ovog skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga koji je više od polovice svog profesionalnog života proveo u Rijeci. U njegovoj izvedbi uz riječki će operni orkestar, solističke dionice izvoditi rođeni Riječanin, violinist zapažene međunarodne karijere Goran Končar.

Na programu je i djelo Zorana Juranića, simfonijski torzo “Inter arma narrant Musae” (Među oružjem Muze govore) napisano 1994. za svečanost otvaranja obnovljenog Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, kojom je prigodom izveden kao balet. Prema riječima autora, u formalnom pogledu građeno je kao sonatni stavak s dvostrukim uvodom i dvije kontrastne epizode, a na skraćenu reprizu nastavlja se završna koračnica, simbol pobjede lijepoga nad ružnim, života nad smrću.

Bartok i Saint – Saëns kao začini

Uz riječke skladatelje, na programu će se naći i djela Béle Bartóka i Camillea Saint – Saënsa. Publika će tako slušati Bartokovu Rapsodiju br. 1 za violinu i orkestar, s potpuno novim i revolucionarnim pristupom glazbenom folkloru, uz solistički nastup Krunoslava Marića na violini.

Na kraju programa izvest će se i skladba Introduction et Rondo capriccioso, op. 28 Camillea Saint – Saënsa, jedno od najpopularnijih djela violinističke literature.