Danas u Zagrebu počinje dosta dobar književni festival, a mi smo pričali s organizatoricom

Ivana Bodrožić jedna je od organizatorica Zagreb Book Festivala

05.10.2011., Zagreb - Ivana Simic Bodrozic, knjizevnica. 
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Danas u Zagrebu počinje drugi po redu Zagreb Book Festival koji će trajati do nedjelje, a glavnina njegova programa odvijat će se u Muzeju za umjetnost i obrt. Programska koordinatorica festivala, koja je ujedno i jedna od naših poznatijih književnica, Ivana Bodrožić, objasnila nam je o čemu se tu točno radi.

“U Zagrebu ima doista kvalitetnih književnih festivala, ali učinilo nam se da nam možda nedostaje festival koji se, osim književnošću, pokušava baviti i nekim drugim umjetnostima”, pojašnjava Bodrožić ističući da je inicijativna ideja ove festivalske priče publici pokazati da književnost i književnici mogu biti dosta ugodno društvo.

Irska, zemlja partner

Vjerojatno se pitate što ovaj festival točno nudi. Pa, za početak, nudi dobar presjek suvremene irske književnosti budući da je upravo ta zemlja ovogodišnji partner festivala. “Nekako se Hrvatsku stalno uspoređuje s Irskom s obzirom na veličinu teritorija, broj stanovnika i to nekakvo povijesno nasljeđe uključujući i snažno katoličko nasljeđe koje je itekako oblikovalo i jedno i drugo društvo, a tu je, naravno, i sklonost prema pivu i tulumu”, našalila se naša sugovornica.

“No, iako smo po koječemu slični postoji jedna mala sitnica koja nas jako razlikuje, a to je nevjerojatan gospodarski rast koji je Irska ostvarila unatrag zadnjih nekoliko godina. Zato i taj naslov Irska kao obećana zemlja jer jako puno mladih ljudi danas odlaze u Irsku”, kaže Bodrožić.

Kristijan Vujičić - voditelj tribina, Ilina Posokhova - voditeljica dječjeg odjela; Ivana Bodrožić koordinatorica festivala i Petra Ljevak direktorica festivala
Kristijan Vujičić, Ilina Posokhova, Ivana Bodrožić i Petra Ljevak PIXSELL

O tim sličnostima i razlikama će se, kako doznajemo, najviše raspravljati na tribinama koje će voditi Kristijan Vujičić, iskusni moderator takvih tribina. Osim toga, irske autore (Sebastiana Barryja, Johna Connollyja, Davida Parka i Eoina Colfera) moći ćete upoznati na druženjima koja će se odvijati svakodnevno s početkom u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Težište programa na jakim domaćim autorima

Uz irske (i pokojeg švedskog autora), na Zagreb Book Festivalu družit ćemo se, inače, i s nekima od naših najpopularnijih autora. “Od domaćih autora bih izdvojila samo nekoliko za koje mislim da u punom smislu riječi čine hrvatsku književnu scenu i čije se knjige doista s nestrpljenjem čekaju. To su, primjerice, Olja Savičević Ivančević, Daša Drndić, Ivica Đikić, Goran Nuhanović, Veljko Barbieri, Edo Popović i još mnogi drugi”, govori Ivana Bodrožić.

Naša sugovrnica rekla nam je i da je organizatorima ovog festivala bilo jako važno u svoje aktivnosti uključiti i djecu. “Čini nam se da ćemo teško nekoga inficirati knjigom nakon što prevali 20. ili 30., ako prije ne odgojimo neku novu publiku kojoj je knjiga važna. Pa stoga nudimo i poznate lektirne pisce za djecu, ali i strane autore, a pripremili smo i strip radionice za djecu.”

Kako smo već na početku rekli da ovo nije tipičan festival književnosti, već festival čiji je cilj publici predstaviti drugačiji koncept književnosti, organizatori su osmislili i različite zabavne programe za svoju publiku. Pa će tako, osim glazbenih večeri, biti i filmskih projekcija u Kinu Tuškanac. “U petak u 21 sati prikazat ćemo film Brooklyn koji je nastao prema predlošku irskog autora Colma Tóibína. Ulaz na projekciju je besplatan, kao, osim toga, i na sva naša druga događanja”, ističe Bodrožić.

Aktualna politička garnitura kaznila festival

Jasno da je za organizaciju ovako ambiciozno zamišljenog festivala potreban novac. “Za ovu godinu smo imali još i malo veće planove, ali zbog nekih nezgodacija koje su se dogodile na društveno-političkom planu malo smo zakinuti ove godine za budžet kojem smo se nadali, a koji smo i prošle godine dobili na temelju programa”, požalila se Bodrožić koja ovaj festival organizira uz pomoć Petre Ljevak, Lidije Kravarić i gomile entuzijasta koji će volontirati kako bi omogućili realizaciju Zagreb Book Festivala.

“Prošle godine smo na raspolaganju imali 100.000 kuna, a ove godine je taj budžet srezan za 50 posto. Ne mogu reć da za to postoje nekakvi realni razlozi, osobito kad se uzme u ubzir da je prošlogodišnje izdanje bilo izuzetno uspješno”, tvrdi Bodrožić koja svoje tvrdnje potkrijepljuje s nekoliko tisuća posjetitelja koji su prošle godine prodefilirali MUO-om.