Dario Juričan govorio o premijeri filma Kumek: ’Zagreb je glavni grad svih hrvatskih kriminalaca’

Premijera filma o Milanu Bandiću zakazana je za 22. studenoga

08.01.2020., Zagreb - Dario Jurican je ispred Zagrebackog Holdinga izvodio svoj performans pod nazivom Korupcija svima a ne samo njima. 
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dugometražni dokumentarni film “Kumek” Darija Juričana, posvećen dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, premijerno će se prikazati 22. studenog u zagrebačkom Kinu SC, uz razgovor s redateljem. “Kumek”, treći uradak iz Juričanovog ciklusa Gazda, nakon radova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, sniman je tijekom četiri godine u Zagrebu i Grudama.

Juričan kaže da je bio veliki izazov raditi ga jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, “prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene. Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca”, izjavio je redatelj i producent, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Bandić ga je triput odbio

Po njegovim riječima, gradonačelnik im je triput odbio dati intervju, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik. Scenaristi su Saša Paparella, koji je i koautor drugih filmova u serijalu Gazda te Zvonimir Tivon. Uz film će biti predstavljena i knjiga “Kumek”, koja je komplementarna filmu, čiji su autori Saša Paparella i Hrvoje Appelt. Pretpremijera će se održati u 17 sati, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19, a dodatna projekcija za javnost u 21 sat.

Ekipa filma bit će na sve tri projekcije, a nakon projekcija publika će moći razgovarati s redateljem, najavljeno je. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, a kameru potpisuje Marko Jerbić. Kreativni producent je Tibor Keser. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i donacije građana prikupljene putem crowdfunding kampanje. Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN). Nakon premijere, film kreće u svoj redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske.

Kino Tuškanac nije se usudilo

‘Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma ‘Kumek’. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je ‘moguća šteta po Savez veća nego ukupna dobit’ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu ‘nažalost protumačiti kao politički stav’, odnosno da će se to ‘protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu.

Boje se da bi, kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i Saveza. Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere ‘Kumeka’ donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika’, istaknuo je Juričan.