Nekad je nužno odabrati stranu

Daša Žukova konačno je spektakularno otvorila novi Muzej suvremene umjetnosti u Moskvi

Supruga Romana Abramoviča otvorila je trenutno najbitniji muzej na svijetu

Konačno je stigao taj trenutak – otvoren je Garažni muzej suvremene umjetnosti u Moskvi. Bolje rečeno, jedan od najzanimljivjih muzeja na svijetu, preselio se u spektakularnu novu zgradu i tako je službeno postao Muzej suvremene umjetnosti. Projekt je to koji je pred samo tri godine pokrenula Daša Žukova poslovna žena, urednica, modna dizajnerica i supruga Romana Abramoviča, a arhitektonskog se dijela prihvatio Rem Koolhaas. Ovo je prvi muzej suvremene umjetnosti koji se u ruskoj metropoli otvorio od pada komunizma.

Ovaj ogromni muzej se je smijestio u jedan napušteni sovjetski restoran, a njegovo je preuređenje košta nevjerojatnih 27 milijuna dolara. No, ova se cifra čini gotovo smiješnom kad se usporedi s količinom novaca koje su drugi muzeji potrošili na svoje nove zgrade: novo njujorsško zdanje Whitney’sa tako je primjerice stajalo 442 milijuna dok je Gehryjev muzej koštao 143 milijuna dolara.

Njegovo su otvorenje pohodile najveće svijetske zvijezde, što samo govori o zvjezdanom potencijalu ove institucije. Tako su prigodu uveličali ruski oligarh Roman Abramovič, dizajnerica Stella McCartney, filmaš Harvey Weinstein, François Pinault (koji i sam posjeduje muzej u Veneciji), Miuccia Prada (ponosna vlasnica čak dva muzeja od kojih je jednog dizajnirao Koolhaas) te cijela vojska kustosa iz MoMA-e. Toliko o tome koliko kultura može biti popularna.

about_s_4 about_s_10 about_s_3 about_s_5