Preminuo je legendarni Bowie, a ovo je njegov život u 10 fascinantnih fotografija

Bowie je bio istinski primjer umjetničkog kameleona

(FILES) A photo taken in May 1983 shows British rock music legend David Bowie performing on stage during a concert at the Festhalle in Frankfurt am Main, western Germany. 

Bowie has died after a long battle with cancer, his official Twitter and Facebook accounts said on January 11, 2016. The iconic musician had turned 69 only on January 8, which coincided with the release of "Blackstar", his 25th studio album. / AFP / DPA / Katja Lenz / Germany OUT
FOTO: AFP

David Bowie je bez sumnje bio jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga vremena. On je kroz svoju karijeru nebrojeno puta iznova redefinirao svoj imidž i zvuk koji je varirao od hipijevskog albuma “Space Oddity” iz kasnih 60-ih, preko Ziggyja Sturdusta i Thin White Dukea, pa sve do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera.

Bowie, pravim imenom David Robert Jones, rođen je 1947. na jugu Londona u Brixtonu. Njegova majka bila je konobarica, a otac se bavio humanitarnim poslom.

Njegov glazbeni talent je otkriven još dok je bio klinac, a prvi susret s rock glazbom imao je kroz kolekciju ploča njegova starijeg brata Terryja. Obitelj se kasnije preselila u istočni dio grada gdje je Bowie završio srednju školu i gdje je formirao niz kratkotrajnih bendova u kojima je počeo graditi svoj muzički karakter koji će ga pretvoriti u planetarnu zvijezdu.

Bowie je bio istinski primjer umjetničkog kameleona. Dok je većina ostalih glazbenika i grupa ostajala ista ili evoluirala u postojećim glazbenim stilovima i izgledu, on je izgledao kao da je u vrtlogu stalne revolucije, a takav je bio i njegov život.

1. Promjena imena

david bowie 1

Sa 15 godina naučio je svirati plastični saksofon i odlučio je formirati svoj prvi srednjoškolski bend. Početkom 60-ih počeo je snimati svoje prve materijale koji nisu naišli na interes publike, i to ga je nagnalo da se na neko vrijeme povuče u budistički samostan u Škotskoj. Po povratku je promijenio ime u David Bowie, kako bi izbjegao mijenjanje s Davyjem Jonesom iz grupe Monkees.

2. Album “Space Oddity” ga je pretvorio u zvijezdu

Mladi Bowie
Mladi Bowie Photograph: Gijsbert Hanekroot/R

Svoj prvi album “World of David Bowie” objavio je 1967., no tek je dvije godine kasnije postao nova glazbena zvijezda. 1969., samo 11 dana prije lansiranja Apolla 11, izdao je album “Space Oddity” koji se pretvorio u instant senzaciju.

3. Pojava Ziggyja Stardusta

1280x720

S dolaskom 70-ih Bowie je stvorio svoj alter-ego i nazvao na Ziggy Stardust. U tom periodu je nosio ekscentrične kostime i kosu bojao u žarko crvenu, a prateća turneja na kojoj je Bowie nastupao kao seksualno dvosmisleni Ziggy donijela mu je planetarnu slavu.

4. S pjesmom ‘Fame’ se probio na američko tržište

David-Bowie-in-1976-006

Iako je u Europi već bio superzvijezda, Bowie još nije zakoračio na američko tržište. Proboj u SAD-u osigurao mu je singl “Fame”.

5. Prvi Grammy u 80-ima

Keith Richards, Tina Turner i David Bowie
Keith Richards, Tina Turner i David Bowie Bob Gruen

Bowie je 1984. izdao album “Tonight” koji je obilovao utjecajima dancea i na kojem je surađivao s Tinom Turner i Iggyjem Popom. Svoj prvi Grammy dobio je godinu dana kasnije, za spot za pjesmu “Blue Jean”.

6. Najpamtljivija filmska uloga

goblin king
??????????

Bowie je glumio u brojnim filmovima, a jedna od njegovih najpamtljivijih uloga je bila ona Goblin Kinga u filmu “Labirint” iz 1986.

7. Veliki koncert na stadionu Maksimir

Komentar koncerta u novinama
Komentar koncerta u novinama Jugosvirke.wordpress.com

Bowie je 1990. u sklopu svjetske turneje Sound & Vision održao koncert na rasprodanom Maksimiru.

8. Neraskidiva veza s Iman

wedding

Početkom 90-ih Bowie je započeo ljubavnu vezu s tadašnjim somalskim supermodelom Iman, i u to vrijeme su bili jedan od najpopularnijih parova u svijetu entertainmenta koji je uspješno surađivao i na poslovnom planu. 1992. svoju su vezu ozakonili brakom, a Iman je ostala uz njega sve do kraja.

9. Nagrada za životno postignuće

Bowie na dodjeli nagrada
Bowie na dodjeli nagrada Getty Images/AFP

2006. uručena mu je Grammy nagrada za životno djelo, a Bowie je tom prilikom rekao kako će uzeti pauzu od glazbe.

10. Zadnji album izašao na zadnji rođendan

Primjerak novo albuma
Primjerak novog albuma AFP

Prije samo nekoliko dana, na svoj 69. rođendan, Bowie je objavio svoj 25., a ujedno i posljednji studijski album “Blackstar” kojeg su kritičari oduševljeno prihvatili i opisali kao jedno od njegovih najboljih izdanja.

Još pročitajte o smrti i velikoj karijeri Davida Bowieja:

Preminuo je David Bowie, glazbena legenda u 69. godini izgubila borbu s rakom

10 najvećih hitova po kojima ćemo pamtiti legendarnog Davida Bowieja

Kako je svijet reagirao na odlazak jednog od najvećih glazbenih umjetnika