Nekad je nužno odabrati stranu

Direktor Cannesa jako se trudi opravdati neke dosta velike kontroverze koje se tiču ovogodišnjeg programa

Kaže da Cannes nije problem već posljedica cijele filmske industrije

French film critic and Cannes Film Festival director Thierry Fremaux delivers a press conference with Argentine film director Gaspar Noe (out of frame) and French actor Vincent Lindon (out of frame), in Buenos Aires on December 1, 2015, during the Cannes Film Festival week.  AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
FOTO: AFP

Ravnatelj Filmskog festivala u Cannesu Thierry Frémaux opovrgnuo je tvrdnje da jedan od najpoznatijih događaja u svijetu filmske industrije redovito prezentira redateljske uratke “uobičajenih osumnjenika” zanemarujuću nove talente, piše Guardian.

Kaže da prisutnost kanskih favorita poput Jima Jarmuscha, Pedra Almodovara, Kena Loacha, Andree Arnold, Nicolasa Windinga Refna i Oliviera Assayasa ni u kom slučaju ne upućuje na to da se radi o zatvorenoj instituciji.

“Svaki film koji odabiremo odabiremo zbog filma samog, odnosno činjenice što on znači unutar uvjeta rasporeda, programa i selekcije”, rekao je. “Što je s onim imenima koje ljudi ignoriraju? Što je s brazilskim redateljem i njemačkom redateljicom? Nitko me nije pitao za nova imena u programu”, potužio se.

Svaki izbor je opravdan

Frémaux kaže da je nepravedno kritizirati organizatore zbog toga što su ponovno pozvali Seana Penna čiji se film pred više od desetljeća i po pojavio u popratnom programu festivala koji Frémaux vodi. “Ovo je tek drugi put, a prvi je bio pred 15 godina. Tako da u pragramu baš i nema toliko “uobičajenih osumnjičenika” i naravno da se trudi uvrštavati nova imena u program”.”

Kaže da su ove godine dva Jarmuschova filma uvrštena u programe u Cannesu kako bi se dokazala njegova redateljska svestranost. “On je kao pisac u stanju istovremeno raditi i roman i reportažu”, kaže. “Mislim da moramo otvarati prozore. Moramo pokazati što sve jedan filmaš može biti”, poručio je.

Problem podzastupljenosti žena u Cannesu je problem cijele industrije

Osvrnuo se i na kritike koje su se ticale činjenice što se u Cannesu žene zastupljene u premalom broju. Kaže da se jedna petina na festivalu prikazanih filmova odnosi na one koje su režirale žene, što je, kako ističe, triput više od stvarnog stanja u filmskoj industriji.

“Kako bi u Cannesu bilo više žena, trebalo bi ih biti više i u cijeloj filmskoj industriji”, ogradio se direktor Cannesa. “Cannes nije problem. Nemojte kriviti Cannes, Cannes je tek posljedica”, zaključio je Frémaux.