Direktorica Izloga suvremenog zvuka objasnila nam je zašto bismo idući tjedan svi trebali posjetiti SC

Izlog suvremenog zvuka zanimljiv je festival suvremene glazbe

Međunarodni festival suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka doživjet će ove godine svoje 4. izdanje. Održat će se od 4. do 7. svibnja, a više od 100 gostiju iz cijelog svijeta predstavit će se zagrebačkoj publici u Studentskom centru kroz 30 programa.

Ovaj festival, inače, okuplja, vodeća imena suvremene glazbene scene i fokusira se na istraživačku komponentu glazbe, omogućujući glazbenicima da se malo odmaknu od inače uhodanih pravila glazbene industrije.

Gostovat će jako različiti glazbenici

“Kao i dosadašnjih godina, 4. Izlog okuplja predstavnike suvremene glazbene scene bez obzira na to radi li se o mladim glazbenicima ili iskusnim i etabliranim imenima elektroničke, improvizirane, eksperimentalne glazbe”, rekla nam je direktorica festivala muzikologinja Davorka Begović.

Davorka Begović
Davorka Begović PIXSELL

“Ma, zapravo najbolje je reći da okupljamo ekipu vrlo širokog i različitog stilskog raspona. Naši gosti su umjetnici zanimljivih ideja i izričaja, znatiželjni i kreativni te prije svega otvoreni u svom pristupu glazbi”, dodala je.

Pregršt zanimljivih sadržaja

Kaže da joj je teško izdvojiti neki pojedinačni program jer svaki od njih poseban na svoj način, ali tvrdi da nikako ne bismo trebali propustiti nastupe bivše članove britanske avangardne skupine Henry Cow i inicijatora pokreta Rock in Opposition čiji članovi su i dalje itekako aktivni – što će dokazati i na ovogodišnjeg Izlogu zvuka.

Bit će tu i nekoliko zanimljivih predavanja i radionica na temu suvremene glazbe, ali i prezentacije rezultata rezidencija Muzičkog salona po svijetu i Europi. “Da ne idem dalje u nabrajanja, jer je puno programa koje nikako ne smijete propustiti, najbolja uputnica je izlog.sczg.hr (i facebook stranica Muzičkog salona), uz napomenu da je ulaz za posjetitelje besplatan”, rekla je Begović.

Atmosfera s 2. Izloga suvremenog zvuka
Atmosfera s 2. Izloga suvremenog zvuka Photographer: tomislav moze

Mjesto razmjene znanja i ideja

Objasnila nam je i zašto smatra da je ovaj festival važan. “Volim vjerovati, i nadam se, da je Izlog važan prvenstveno zbog kvalitetnog programa, a posebno zbog toga što je postao vrlo aktivan sudionik suvremene glazbene scene. I to ne samo kao mjesto prezentacije, nego i poticanja, motivacije te iniciranja i produkcije novih projekata”, a pohvalila se da je Izlog i sve prepoznatiji na međunarodnoj sceni.

“Izlog zvuka postao je mjesto razmjene znanja i ideja, mjesto koje okuplja kreativce, ali i zainteresiranu, angažiranu i konstruktivno kritičnu publiku i to u opuštenoj atmosferi”, nastavila je.”Osim što je zainteresirana i aktivna, publika Izloga je svake godine sve brojnija, tako da je kroz prošlogodišnje programe tijekom četiri dana prodefiliralo oko 2500 posjetitelja”, zaključila je.