Nekad je nužno odabrati stranu

Disney je, nakon recentnih uspjeha, najavio hrpu igranih filmova po svojim crtićima. Složili smo kratki vodič

Dumbo, Aladin i Kralj lavova najavljeni su za 2019. godinu

FOTO: Pinterest / screenshot

Disney je napokon potvrdio da kreće sa snimanjem dugo najavljivanog filma Princ Charming. To će biti tek jedan u nizu najavljenih live action filmova, dakle onih koje snimaju sa stvarnim glumcima, a prema svojim najpopularnijim crtićima.

Iako je Disney otkupio Marvel i Star Wars, i u relativno kratkom roku napravio od njih trenutno najuspješnije i najpopularnije franšize, pritom nije nimalo posustao u stvaranju novih odličnih crtića, ali u zadnje vrijeme i sve češćih igranih filmova prema svojim napopularnijim naslovima.

Dosadašnji Disneyevi live action filmovi su prilično uspješni

Ovogodišnji Beauty and the Beast pobrao je odlične kritike. Jednako hvaljen je prije dvije godine bio film Kennetha Branagha Cinderella, a začetnik tog trenda igranih prerada animiranih filmova, Alice in Wonderland Tima Burtona, osvojio je dva Oscara. Ne smijemo zaboraviti ni Jungle Book iz 2016., najbolju ekranizaciju priče Rudyarda Kiplinga dosad, koja je zasluženo osvojila Oscara.

Nakon svih tih uspjeha, Disney je krenuo u hiperprodukciju. Već su najavili toliko naslova koje planiraju snimiti sljedećih godina da ih je sve teško pohvatati. Stoga vam donosimo kratki vodič najavljenih Disneyevih live action filmova s datumima njihovog izlaska.

Dumbo (29. ožujka 2019.)

screenshot

Dumbo je film koji je Disney najavio još 2014. no u međuvremenu je malo zapeo. Uspjeh Cinderelle i Beauty and the Beast je vjerojatno pogurao projekt pa je sad premijera najavljena za 29. ožujak 2019. Film će režirati Tim Burton, kojem će ovo biti treća suradnja s Disneyem, nakon već spomenute Alice in Wonderland, i njegove mračno-sentimentalne stop-motion animirane horor komedije.

U glavnoj ulozi ćemo gledati Colina Farrella kao bivšu cirkusku zvijezdu kojoj se život promijeni nakon što se vrati iz rata. Zajedno sa svojom djecom zapošljava se u cirkusu da se brine o sloniću Dumbu, što će ga dovesti u sukob sa zlokobnim vlasnikom cirkusa (Danny DeVito) i dvoje njegovih poslovnih partnera (Eva Green i Michael Keaton) koji imaju drukčije, sebične planove nakon što saznaju da dugouhi slonić može letjeti.

Pravih slonova u filmu ipak neće biti, životinjski likovi će biti stvoreni uz pomoć kompjuterske tehnologije.

Aladin (24. svibnja 2019.)

screenshot

Disney je neko vrijeme planirao snimiti Genies, film o duhu iz boce iz Aladina, u kojem smo trebali otkriti kako je plavi duh dospio u čarobnu svjetiljku. U međuvremenu su odustali od tog projekta i odlučili se na direktniji pristup remakea Aladina u igranoj verziji.

Igranu verziju Aladina najavljenu za 24. svibnja 2019. režirat će Guy Ritchie, što nam garantira zabavno filmsko iskustvo. Njegovi Lock, Stock and Two Smoking Barrels , Snatch i Rockenrolla bili su prava akcijska osvježenja kreativne režije.

Ništa manje zabavni nisu bili ni njegovi filmovi nakon što se preselio u Hollywood, gdje je započeo sa Sherlockom Holmesom pa nastavio s The Man from U.N.C.L.E. i najnovijim King Arthurom.

Disney se posebno potrudio pronaći glumce bliskoistočnog porijekla koji će uvjerljivo prikazati likove nastale prema poznatoj priči iz 1001 noći. Producentima je potraga za glumcima bila dodatno otežana obzirom da se radi o mjuziklu, pa su tražili glumce koji znaju i pjevati.

Stoga ćemo u glavnoj ulozi gledati nepoznatog Menu Massouda kao Aladina te Naomi Scott iz ovogodišnjih Power Rangersa kao Jasmine. Glas duhu koji ispunjava želje posudit će Will Smith.

Kralj lavova (19. srpnja 2019.)

screenshot

Nakon uspjeha filma Knjiga i džungli, Disney je ponovno angažirao redatelja Jona Favreaua za novi projekt. Svidjela im se njegova redateljska kreativnost i tehnološka magija kojom je oživio Mowglija i njegove životinjske prijatelje, pa sad žele da to isto ponovi s Kraljem lavova.

Zasad im je plan vrlo jednostavan – planiraju iskoristiti originalne pjesme koje je za crtić napisao Elton John, a u glavnoj ulozi Mufase se vraća James Earl Jones.

Donald Glover će glumiti Simbu, John Oliver će zamijeniti Rowana Atkinsona kao smiješna ptica Zazu, dok će Chiwetel Ejiofor zamijeniti Jeremyja Ironsa u ulozi Scara. Comic relief dvojac Pumbu i Timona utjelovit će Seth Rogen i Billy Eichner.

Christopher Robin (3. kolovoza 2019.)

Pinterest

Christopher Robin je dječak koji se pojavljuje kao sporedni lik u većini priča o Winnie the Poohu, a zapravo je nastao prema stvarnoj osobi. Naime, Christopher Robin je u stvarnom životu bio sin A. A. Milnea, tvorca Winnie the Pooha, kojem su kao inspiracija za njegovo čuveno djelo poslužile Christopherove igračke.

Film o Christopheru Robinu će režirati Marc Forster, kojem ovakva tema nije strana, obzirom da je režirao Finding Neverland, Oscarom nagrađenu priču o J.M. Barrieju i obitelji koja ga je inspirirala da napiše Petra Pana.

U filmu ćemo se upoznati s odraslom verzijom Christophera, sada ozbiljnim biznismenom koji je daleko iza sebe ostavio dječačke maštarije. Svijet će mu se izvrnuti naglavačke kad mu na vrata pokuca nitko drugi nego Winnie the Pooh. U glavnim ulogama gledat ćemo Ewana McGregora kao Christophera Robina, te Jima Cummingsa kao Pooha.

Mulan (2019.)

screenshot

Prvi scenarij za Mulan ponuđen Disneyu izazvao je pravu buru. Naime, u tom scenariju nastalu prema kineskoj legendi o Hua Mulan, glavnu je ulogu preuzeo bijelac, europski trgovac u kojeg se Mulan zaljubljuje i zapravo pada u drugi plan, unatoč tome što je naslovni lik.

Disney je brzo reagirao na negodovanja i angažirao ekipu u cijelosti sačinjenu od kineskih glumaca, te prilagodio scenarij da odgovara originalnoj kineskoj legendi. Zasad imena glumaca još nisu poznata, ali zna se da će film režirati Novozelanđanka Niki Caro, poznata po filmovima North Country s Charlize Theron, te Zookeeper’s Wife s Jessicom Chastain.

Već su u planu i novi projekti

screenshot

Disney je najavio još nekoliko live action obrada svojih crtića, iako su zasad jako škrti s detaljima. Najavljen je između ostalog Pinocchio za koji scenarij piše Chris Weitz, scenarist Star Wars: Rogue One. Disney priprema i igranu adaptaciju romana Roalda Dahla James and the Giant Peach za koji se šuška da bi mogao režirati Sam Mendes, redatelj zadnja dva Jamesa Bonda.

Emma Stone bi se 2020. trebala pojaviti kao Cruella de Vil u samostalnom filmu, a Reese Witherspoon bi trebala glumiti Zvončicu u filmu Tink. I Petar Pan će dobiti svoju još jednu igranu verziju, a režirat će je David Lowery, koji je za Disney već režirao Pete’s Dragon. Snimat će i adaptaciju klasika Mač u kamenu, za čiji scenarij je zadužen Bryan Cogman, scenarist i producent Igre prijestolja.