Disney se nedavno dogovorio s Netflixom da smiju puštati njihove filmove, ali nije dugo trajalo; uskoro pokreću svoj streaming servis

Od 2019. Disneyevi filmovi bit će dostupni ekskluzivno preko Disney streaminga

Disney i Netflix su 2012. sklopili ugovor prema kojem je Netflix dobio eksluzivno pravo prikazivanja Disneyevih naslova. U rujnu 2016. ugovor je stupio na snagu, i otad korisnici američke verzije Netflixa mogu gledati Disneyev katalog koji uključuje i Marvel, Pixar i Lucasfilm naslove. Trenutno su na Netflixu dostupni Moana, Captain America: Civil War i Rogue One: The Star Wars Story. Ali ne zadugo, piše Collider.

Sada je Disneyev izvršni direktor Bob Iger objavio da odustaju od tog ugovora te da od 2019. njihovi filmovi više neće biti dostupni na Netflixu. Umjesto toga Disney pokreće vlastiti streaming servis koji će ekskluzivno prikazivati filmove, serije i dječje programe iz Disney grupacije. Korisnici koji su se nadali da će uskoro gledati Star Wars: The Last Jedi i Captain Marvel na Netflixu, no to ipak neće moći, nego će se za to morati pretplatiti na novi Disney streaming servis.

Disney pokreće i sportski ESPN streaming servis

Osim toga, Disney je postao većinski vlasnik BAMTecha, firme koja razvija streaming tehnologiju, a koja je dosad bila u vlasništvu Major League Baseball lige. Tom tehnologijom će 2019. pokrenuti najavljeni Disney streaming servis, ali prije toga i sportski ESPN streaming servis početkom sljedeće godine.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Disneyeva odluka utjecati na Netflix pogotovo kad se uzme u obzir njihovo ogromno dugovanje te hoće li uspjeti zadržati korisnike. Disney će im svakako biti ozbiljna konkurencija obzirom da će s kolekcijom trenutnih i budućih Pixar, Lucasfilm i Marvel filmova nuditi za svakog ponešto. Ključan faktor će biti cijena Disneyevih paketa, o kojoj zasad nema informacija.