Doznali smo da je Spielberg (možda) ukrao ideju za film Most špijuna

Autor romana Most špijuna pokrenuo je zbog toga parnicu protiv poznatog redatelja

FOTO: AFP

Britanski književnik i novinar Giles Whittell autor je knjige Most špijuna i upravo je pokrenuo sudsku parnicu protiv Stevena Spielberga i studija DreamWorks i 20th Century Fox Film Company zbog zlouporabe naslova njegova romana. Zasad se o tome još nije očitovao nitko od uključenih u sudski proces.

No, dokumenti s prošlotjednog preliminarnog saslušanja pri Visokom sudu u Londonu otkrivaju da Whittell tuži Spielberga, DreamWorks i 20th Century Fox Film Company zbog toga što nisu dobili dozvolu za korištenje autorskih prava na njegov roman Most špijuna. Njegov odvjetnik tvrdi da je su optuženi na početku pristali na svojim web stranicama Whittellov roman povezati s filmom, ali su na kraju od toga odustali.

Upitan Oscar za najbolji scenarij?

Whittell, naime, tvrdi da njegov špijunski roman, objavljen 2010. godine, pokriva veći dio onoga što se može vidjeti i Spielbergovom filmu – uključujući i ključnu scenu razmjene sovjetskih i američkih zatvorenika.

cvr9780857201645_9780857201645_hr
Naslovnica knjige Most špijuna (2010.) simon & schuster

Spielbergov Most špijuna inače prati američkog odvjetnika (Tom Hanks) koji je angažiran ne bi li branio jednog sovjetskog špijuna (Mark Rylance) kako bi CIA-i pomogao spasiti nestalog američkog pilota.

Taj Spielbergov film, prvi koji je snimio u posljednje tri godine, nominiran je inače za šest Oscara uključujući one za najbolji film, najboljeg sporednog glumca i najbolji originalni scenarij.