Nekad je nužno odabrati stranu

Dražesna crtica iz Šibenika: oslikan mural s likom velikog Ive Brešana

Mural posvećen preminulom piscu nalazi se na Šubićevcu, gleda prema zgradi u kojoj je nekad živio

Mural je napravio šibenski grafičar i muralist Marko Svraka
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Šibeniku, na Šubićevcu, osvanuo je dirljiv mural s likom velikog Ive Brešana. Pokojnog pisca, koji je u Šibeniku odrastao te tamo proveo veći dio života, na zidu je naslikao šibenski grafičar i muralist Marko Svraka.

Mural je nastao u sklopu projekta ‘Šibenik, grad književnosti’ koji je, javlja lokalni portal ŠibenikIn, pokrenula neformalna grupa mladih ljudi.

Nastao je u sklopu projekta ‘Šibenik, grad književnosti’ Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cilj im je, kažu, potaknuti klince i mlade generacije da više čitaju, i to lokalne autore. A oslikavanje zida likom Ive Brešana “simbolično je odavanje počasti jednom od najvećih domaćih pisaca”, objašnjava Danijela Grubišić, studentica koja stoji iza projekta.

Okrenut je prema zgradi u kojoj je Brešan stanovao

Grubišić je objasnila i odabir lokacije za mural. Naime, okrenut je tako da gleda prema zgradi u kojoj je Brešan nekad stanovao, u blizini Osnovne škole Petar Krešimir IV.

Nalazi se na Šubićevcu Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Nama je jedan od ciljeva pomalo pretvoriti Šubićevac u književni kvart pa ćemo uokolo postaviti pet malih knjižnica na otvorenom, nešto slično takvoj knjižnici kod Azimuta. Uz njih će ići i klupice za čitanje”, rekla je za ŠibenikIn voditeljica projekta.

Okrenut je prema zgradi u kojoj je veliki pisac nekad živio Dusko Jaramaz/PIXSELL
Mural je napravio šibenski grafičar i muralist Marko Svraka Dusko Jaramaz/PIXSELL