Država New York tuži tvrtku Harveyja Weinsteina; kažu da nisu zaštitili ljude od njegovog zlostavljanja

U tužbi se navodi da je Weinstein zlostavljao zaposlenice kompanije i prijetio im smrću

FOTO: AFP

Donedavno jedna od najmoćnijih filmskih kompanija, Weinstein Company koju su pokrenuli Harvey Weinstein i njegov brat Robert posljednjih je mjeseci u velikim problemima zbog optužbi protiv Harveyja Weinsteina za seksualno zlostavljanje glumica i osoblja koje je firma predstavljala. Državno tužiteljstvo New Yorka sada je pokrenulo tužbu protiv Weinstein kompanije, u kojoj se navodi da su propustili zaštiti osoblje od seksualnog uznemiravanja.

U tužbi se navodi da je Harvey Weinstein seksualno zlostavljao radnice kompanije te da je prijetio smrću nekim zaposlenicima i njihovim obiteljima. Weinstein do sada uporno opovrgava optužbe, a njegov odvjetnik Ben Brafman je u krakoj izjavi rekao da će istraga dokazati kako je većina optužbi bez osnove, kako prenosi BBC News.

Odgovorni su i čelnici Weinsteinove kompanije

Državni tužitelj države New York Eric Schneiderman potvrdio je u nedjelju da je pokrenuo optužnicu protiv Harveyja Weinsteina i njegovog brata Roberta, koja je zasnovana na četveromjesečnoj intenzivnoj istrazi Istraga je otkrila nove slučajeve Weinsteinovog seksualnog zlostavljanja i kršenja njujorških zakona. Zahtijevat će od Weinstein Companyja zasad neutvrđenu sumu kao kompenzaciju za žrtve koje je Weinstein seksualno zlostavljao.

Tužba odgovornima smatra i čelnike kompanije, koji, unatoč brojnim optužbama i dokazima da se seksualno maltretiranje u njihovoj firmi odvija već godinama, nisu poduzeli adekvatne mjere da svoje zaposlenike zaštite od seksualnog zlostavljanja, diskriminacije i zastrašivanja.

Tužba uključuje cijeli niz optužbi protiv kompanije

U tužbi se navode slučajevi Weinsteinovih verbalnih prijetnji u kojima je prijetio da će ubiti određene zaposlenike i njihove obitelji (uključujući i glumicu Salmu Hayek), zahtijevanje seksualnih usluga od mladih glumica kako bi brže napredovale u karijeri, zahtijevanje od njegovog vozača da u autu u svako doba pri ruci ima kondome i injekcije za erektilnu disfunkciju, te još mnogo toga.

Sama kompanija je optužena za to da je propustila istražiti pritužbe na Weinsteinovo ponašanje te da nije poštivala privatnost žena koje su te iznosile optužbe. Dapače, u Weinsteinovu ugovoru stajala je klauzula prema kojoj zaposlenici koji protiv njega podnesu bilo kakve optužbe za nedolično ponašanje mogu biti financijski penalizirani. Kako stoji u optužnici, time se efektivno monetiziralo seksualno napastovanje.

Što će tužba značiti za Weinstein Company

U odgovoru na optužnicu, Weinsteinov odvjetnih Ben Brafman izjavio je da ponašanje njegovog klijenta nije bilo bez grijeha, ali nije uključivalo kriminalne aktivnosti. “Na kraju istrage, bit će dokazano da je Harvey Weinstein unaprijedio više žena do izvršnih pozicija nego ijedan drugi lider u filmskoj industriji te da je bilo nula diskriminacije u Miramaxu i Weinstein Comapanyju”, zaključio je Brafman.

Zbog svih navedenih optužbi, Weinsteinova kompanija je pred bankrotom i već neko vrijeme razmatraju prodaju firme. Državni tužitelj Eric Schneiderman kaže da se njegova istraga nastavlja, ali je podnio tužbu zbog toga što će, u slučaju da se Weinstein Company proda, žrtve Weinsteinovog nasilja ostati bez ičega.

Dosad je za kupnju kompanije bila zainteresirana bivša voditeljica američke administracije za male obrte Maria Contreras-Sweet, koja je ponudila 500 milijuna dolara za preuzimanje, no nakon navedene tužbe povukla je svoju ponudu.