Nekad je nužno odabrati stranu

Dugogodišnja potraga za da Vincijevim potomcima konačno je urodila plodom

Jedan od njih je i Franco Zeffirelli, poznati talijanski redatelj

Italian director Franco Zeffirelli gives a press conference at the Scala theater in Milan, 02 December 2006. The opera "Aida" opens the 2006-07 season is gradually taking shape in the huge Scala workshops on the Ansaldo site. The staging has been entrusted to Franco Zeffirelli, who also signs the sets.  AFP PHOTO / PACO SERINELLI / AFP PHOTO / PACO SERINELLI
FOTO: AFP

Talijanski istraživači otkrili su živuću rodbinu rensansnog genija Leonarda da Vincija iako su njegovi posmrtni ostaci izgubljeni stoljećima, piše Guardian. Povjesničari Alessandro Vezzosi i Agnese Sabato povezali su s poznatim renesasnim čovjekom inače i jednu od najvećih talijanskih zvijezda suvremene umjetnosti.

Istraživanje su započeli davne 1973 godine i tijekom tog procesa povezali su nekih 35 indirektnih potomaka s autorom Mona Lise uključujući i poznatog talijanskog filmskog, opernog i televizijskog za Oscar nominaronog redatelja Franca Zeffirellija.

Detaljna analiza dokumenta dovela do istine

Vezzosi, ravnatelj da Vincijevog muzeja, i Sabato, predsjednica međunarodne udruge Da Vinci, okupljenim novinarima rekli su da su do tog senzacionalnog otkrića došli nakon detaljnih analiza dokumenata u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Leonardo_self
Leonardo da Vinci

Kako nije bilo moguće provesti DNA analizu jer su da Vincijevi ostaci izgubljeni u 16. stoljeću tijekom vjerskih ratova koji su uslijedili netom nakon njegove smrti 1519. godine, morali su prolaziti kroz stotine crkvenih i državnih dokumenata kako bi na taj način mogli rekonstruirati njegovo obiteljsko stablo.

Da Vinci, inače, nije imao vlastite djece, ali je imao mnogobrojnu braću i sestre pa su stoga, zapravo, njihovi potomci ljude koje je talijanski par istraživača pronašao. Dosadašnja istraživanja, rekli su talijanski povjesničari, nisu uključivala žensku stranu da Vincijeve rodbine, što se pokazalo krucijalnim u njihovom istraživanju.

Iznenađenje za potomke

Vijesti o pronalasku da Vincijevih krvnih srodnika odjeknula je dosta senzacionalno u njegovom rodnom gradu u Toskani. A mnogi od njih saznali za svoje obiteljske veze s tvorcem padobrana i helikoptera tek nekoliko dana prije presice.

Da Vincijev dizajn stroja za letenje
Da Vincijev dizajn stroja za letenje wikipedia

“Moja majka Dina bila je u pravu. Oduvijek nam je govorila o dokumentima i pismima napisanima naopačke tako da se mogu čitati tek uz pomoć ogledala”, rekao je Giovanni Calosi, jedan od da Vincijevih srodnika.

“Tim dokumentima nikad nismo pridavali osobitu pažnju. Neki su u međuvremenu čak i izgubljeni, dok smo dio njih i prodali”, nastavio je. “Priča koja se generacijama pričala po obitelji očito se ipak na kraju pokazala istinitom”, zaključio je Calosi koji je s Vezzosi na ovom projektu počeo surađivati pred 9 godina.