Dustin Hoffman tvrdi da filmovi nikad nisu bili lošiji nego danas (i žali što nije postao glazbenik)

Ovaj glumac je revoltiran jer su redatelji pod velikim pritiskom filmskih studija

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 30: Actor Dustin Hoffman speaks onstage during the BAFTA Los Angeles Jaguar Britannia Awards presented by BBC America and United Airlines at The Beverly Hilton Hotel on October 30, 2014 in Beverly Hills, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Legenda američke filmske industrije Dustin Hoffman nije zadovoljan trenutnim stanjem u Hollywoodu. Dapače, toliko je razočaran da tvrdi kako su filmovi koji se danas snimaju katastrofalni.

Ovaj dvostruki oskarovac je u intervjuu koji je dao britanskom Independentu izjavio kako danas preferira televizijski program. “TV produkcija je bolja nego što je ikad bila. S druge strane, filmovi su užasni i mislim da nikad nisu bili lošiji, barem u 50 godina koliko se ja bavim tim poslom”, izjavio je 77-godišnji glumac.

Ova izjava je pomalo neočekivana kad se uzme u obzir da mu je HBO nedavno ukinuo seriju u kojoj je tumačio glavnu ulogu. Riječ je o seriji ‘Luck’ koja se bavila utrkama konja, a ukinuta je nakon što je PETA protestirala zbog smrti nekoliko konja na setu.

Profitabilnost ispred umjetnosti

Hoffman je istaknuo kako je razvitak digitalne tehnologije stvorio pritisak na redatelje koji sad moraju završiti filmove u vrlo kratkim rokovima, ponekad čak i u mjesec dana. “Teško je vjerovati da filmaš može snimiti nešto dobro s obzirom na skromne budžete koji im se dodjeljuju. Primjerice, ‘Diplomac’ je film koji i danas funkcionira, imao je prekrasan scenarij na kojem se radilo pune tri godine, imao je sjajnog redatelja i odličnu glumačku postavu. Iako je bila riječ o malom filmu koji se uglavnom snimao u zatvorenom prostoru, bilo je potrebno 100 dana da se to odradi”, dodao je. Spomenuti “Diplomac” u kojem ovaj glumac tumači glavnu ulogu je humorna drama iz 1967. koja je dobila jednog Oscara, a nominirana je za još šest.

Hoffman, koji još promovira svoj posljednji film “Boychoir”, prvi je put odradio ulogu redatelja 2012. kad je režirao film “Quartet”, koji je pobrao dosta dobre kritike. Od tada do danas nije uspio filmskim studijima prodati niti jedan drugi projekt. “Mislim da to nema veze s tim koliko je netko dobar ili loš, jedino što je zapravo bitno je profitabilnost samog filma. Ako studio procijeni da film neće zaraditi dovoljno, neće htjeti riskirati s njim”.

“Quartet” je bio projekt za koji je Hoffman bio strastveno vezan, ponajviše zato što je i sam veliki ljubitelj glazbe. Tolika ga strast veže uz nju da tvrdi kako mu je žao što nije postao profesionalni pijanist. “Volim klavir najviše na svijetu, ali, nažalost, nikad nisam bio dovoljno dobar da bi mogao živjeti od toga. Jednostavno nemam dovoljno dobro uho za to”, rekao je Hoffman.