Zbog jedne bizarne greške iz 17. stoljeća, dvije crkve na Siciliji gadno su se posvađale oko jednog Caravaggia

Slika privlači stotine tisuća turista godišnje, pa je jasan interes u sukobu

Deseta Božja zapovijed glasi: “Ne poželi išta što je bližnjega tvoga!”. Ma koliko se to činilo smiješnim u današnjem svijetu, čovjek bi pomislio da će se barem Crkva toga držati (ako nigdje drugdje, ona na papiru) – ali, ne. U ovom se trenutku vodi velika svađa između dvije sicilijanske crkve. Obje crkve, naime, polažu pravo na jedno Caravaggiovo djelo.

“Pogreb svete Lucije”, ulje na platnu nastalo početkom 17. stoljeća, stajalo je izloženo u jednoj od dvije posvađane crkve sve dok ta ista crkva nije trebala biti renovirana – tad se je sporni Caravaggio trebao privremeno useliti u onu drugu. Inače, prva se zove Bazilika sv. Lucije i nalazi se u Borgati, dok je druga smještena nešto dalje i također je posvećena svetoj Luciji.

No, otkako je slika promijenila crkvu postala je veliki magnet za turiste. Procijenjuje se da dnevno sliku pogleda i do 3.000 ljudi. Naravno da to znači da od toga profitira cijela zajednica. Problem je u tome što je druga crkva u međuvremenu obnovljena i sad zahtijeva da joj se njen Caravaggio vrati. I, eto nas usred velike svađe.

Caravaggio: Pogreb svete Lucije
Caravaggio: Pogreb svete Lucije

Obje crkve vrebaju na posjetitelje

Imajući u vidu popularnost koju je “Pogreb svete Lucije” donio susjednoj crkvi, Luigi Puzzo obznanio je kako je ta slika trebala u jednom trenutku 2010. godine biti preseljena zbog toga što je njegova ustanova vapila za restauracijom, ali da je sada obnovljena i da je došlo vrijeme da se vrati kući. Čovjek bi pomislio da pričamo o Lassieju.

U cijelu se je priču nedavno uključila i bivša reginalna savjetnica za kulturna pitanja, Maria Rita Sgarlata, koja je pokrenula i peticiju kako bi se sporno djelo vratilo onamo kamo i pripada. Ne samo da je dosad skupila 2.000 potpisa, nego tvrdi i da činjenica što njihov Caravaggio visi pored neke druge značajne slike umanjuje vrijednost obje.

2015-04-06-basilica-st-lucia-al-sepolcro SIRACUSA TURISMO
Bazilika svete Lucije Siracusa Turismo

Da stvar bude smiješnija, interese crkve u kojoj se slika s početka priče trenutačno nalazi podupire i Talijanska udruga turističkih vodiča tvrdeći da će Caravaggio biti suviše izoliran dopusti li se njegov povratak u baziliku.

2015-04-06-chiesa-di-santa-luci-alla-badia PANORAMIO
Crkva svete Lucije panoramio

Rješenje je na pomolu

Konačnu odluku o ovoj čudnovatoj svađi na kraju će ipak donijeti Regionalni restauracijski centar Palermo. Posljednji testovi koje su zaposlenici tog instituta proveli govore da su atmosferski uvjeti u Crkvi svete Lucije bolji od onih koji vladaju u Bazilici svete Lucije pa bi stoga bilo bolje da slika ne mijenja lokaciju.

Inače, uvjeti u obje crkve su daleko od idealnih. A kako je slika već sama po sebi u lošem stanju zbog restauracije koja je još 1979. bila neadekvatno izvedena, možda bi zapravo najbolje bilo da se u svađu uključi i neka treća strana i spasi ovu Caravaggiovu sliku od sigurne propasti.