Dvije susjede upoznale su se pred liftom i shvatile da žele napraviti slikovnicu. Ovo je priča kako su je same izdale

Zagrepčanke Mirna Gott i Lidija Kraljević odlučile su se na sve popularnije samoizdavaštvo. Tako je nastala Čarapna pustolovina

Prije tri godine Zagrepčanka Mirna Gott, 41-godišnja mama troje djece, odlučila je upisati tečaj kreativnog pisanja. Prošle subote u dječjem parku u centru grada predstavila je svoju prvu slikovnicu.

Priča o tome kako je nastala ‘Čarapna pustolovina’ prilično je simpatična; stvorila ju je sa susjedom, danas prijateljicom Lidijom Kraljević s kojom se prvi put zapričala pred liftom u zgradi u kojoj obje žive. Odmah su kliknule.

“Srele smo se pred liftom i valjda smo se odmah jedna drugoj dopale. Počele smo pričati i shvatile smo da imamo dosta zajedničkih interesa”, priča nam Gott.

Slikovnica ‘Čarapna pustolovina’ Monika Kravić

Sve što mogu rade same

Malo po malo došle su na priču o slikovnici koju su odlučile objaviti u vlastitoj nakladi. Gott ju je osmislila i napisala, a Kraljević, inače grafička dizajnerica, bila je zadužena za ilustracije. Upravo je 46-godišnja Lidija, objašnjava Gott, odradila golemi dio posla. “Dogovorile smo se da sve što možemo napravimo same. Tako je ona, osim što je radila ilustracije, pripremila i slikovnicu za tisak”, priča nam.

Cijeli proces počeo je u srpnju pisanjem prve rečenice koja se u međuvremenu nekoliko puta promijenila. “To uvijek tako ide…”, dodaje Gott. Napokon je finaliziran ovog vikenda kad su imale zgodno, intimno predstavljanje u dječjem parku u Dalmatinskoj ulici.

“Tema slikovnice je ona vječita, rasparene čarape koje svi mi roditelji pronalazimo posvuda. Ja sam s troje djece odustala od uparivanja, samo mi je bitno da su isti model”, smije se.

Autorice Mirna Gott i Lidija Kraljević Monika Kravić

Zašto baš slikovnica

Tekst je, kaže, bio gotov u dva mjeseca; prvo su ga čula djeca, što njezina, što od prijateljica i rođakinja, a onda je išao na lekturu. “Nakon toga sam ga dala Lidiji koja je napravila ilustracije. Kod nje je bio tijekom rujna i listopada, a na kraju smo još njezine slike uklopile u tekst”. Slikovnica je tada napokon krenula u tisak, a za početak je tiskano 40 primjeraka, ali već rade na novoj rundi.

Gott nam priča kako je uvijek imala potrebu dio stvari koje ima za reći, izreći i vizualno. “Kroz slike se mogu izraziti stvari i koje nisu napisane riječima. Osim toga, Lidija i ja ponekad uopće ne trebamo riječi da bismo komunicirale, valjda smo na istoj valnoj duljini pa je slikovnica bila logičan izbor”, kaže.

A kako je to izdati slikovnicu u vlastitoj nakladi? Ne ulazeći u financije, napominju da su one naprosto imale sreće jer im se nekoliko stvari poklopilo. “Obje smo kreativne, a Lidija radi u grafičkom dizajnu, što je ipak velika stvar. Nama su se potrefile neke stvari, drugima bi možda bilo malo teže”, objašnjava Gott, inače magistra umjetnosti koja je završila je solo pjevanje u Beču, a zadnjih 10 godina bavi se produkcijom i organizacijom koncerata i glazbenih festivala.

Maša i Mia, glavne junakinje slikovnice Lidija Kraljević

Slikovnica o Maši i Miji

Inače, slikovnica prati dvije djevojčice, sestre Miju i Mašu. One pokušavaju pronaći izgubljene, ostavljene i zaboravljene čarape. Kako bi knjigu što bolje predstavile najmlađima, autorice su u subotu napravile malo lutkarsko kazalište, a priču su okupljenima pročitale njihove kćeri.

Do slikovnice koja je, kažu, tek prva u nizu, može se doći narudžbom preko Facebooka, a cijena joj je 80 kuna.

Mala lutkarska predstava koju su autorice napravile za predstavljanje slikovnice Privatni album
Same su napravile lutkice za predstavu Privatni album