Ekipa ‘Infiltracije’ u novoj epizodi ipak uspjela locirati tajanstveni tunel u kamenolomu Bizek

Skroz neočekivano, kada su već odustali, naletjeli su na ulaze usred šume

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2015

Telegramovi infiltratori su u prošloj epizodi krenuli istraživati novu lokaciju, cementaru Sloboda u Podsusedu. Iako ovaj devastirani objekt i dalje imponira svojoj veličinom, to nije bio jedini razlog zbog kojeg su se Miha, Josip i Matija odlučili detaljnije ga pregledati. Njih je više od svega zanimalo mogu li pristupiti navodnim podzemnim tunelima s kojima je bi ova tvornica trebala biti povezana s kamenolomom Bizek. Na njihovu žalost, jedini mogući ulaz u podzemlje je bio potpuno potopljen, i to ih onemogućilo u otkrivanju istinitosti tih navoda. Zato su se odlučili na B varijantu; otišli su u kamenolom kako bi tamo pokušali locirati tunele.

Bizek je bio najbitniji dio podsusedske cementare. On je bio izvor svog sirovog materijala koji je bio nužan za dnevnu proizvodnju u Slobodi. Osim spomenutih tunela, kamenolom i cementara su bili povezani dugačkom žičarom. Njeni ostaci su još uvijek vidljivi u vidu ogromnskih betonskih nosača koji i dalje stoje na svojim mjestima, okruženi raslinjem i šumom.

Nemoguće pristupiti bez profesionalne opreme

Ekipa Croatian Infiltrationa se uvijek drži stroge procedure kad stignu na lokaciju: prvo pokušaju doći do najviše točke objekta kako bi imali najbolji mogući pregled terena i vidjeli koji punktovi im se čine kao najzanimljiviji za istraživanje. Mjesto gdje se nalazi ogromna drobilica kamena su odredili kao točku na kojoj bi se najvjerojatnije mogao nalaziti ulaz u tunel. Riječ je o poprilično nepristupačnoj lokaciji s puno potencijalnih zamki za neoprezne prolaznike i životinje koje su često znale nastradati zbog upadanja u rupe.

Iako su poprilično lako uspjeli doći do najniže točke ispod drobilice, ispostavilo se da je riječ o maloj sobi koja ne vodi nikud. No iznad nje i izlaska na površinu nalazi se međukat kojem je nemoguće pristupiti bez profesionalne opreme, jer su se stepenice gotovo u potpunosti urušile i preopasne su za korištenje. Zato je ekipa Infiltracije odlučila pokušati s vanjske strane uz pomoć konopa, a prva osoba koja se spustila dolje bio je sami redatelj serijala Filip Filković. Dolje ih je dočekao snažan smrad, koji je najvjerojatnije od lešine neke životinje koja je pala kroz rupu i uginula.

U kamenolomu pronašli prethistorijske ostatke

Bizek je vrlo zanimljiva lokacija i zbog svoje povijesne vrijednosti. Naime, na njemu se još uvijek može pronaći veliki broj fosila iz nekadašnjeg Panonskog mora, a koji datiraju iz razdoblja miocena. Tako su i istraživači Infiltracije bez većih problema među kamenjem pronašli i nekoliko prethistorijskih školjki. Kamen s Bizeka je korišten i u brojnim poznatim primjercima zagrebačke arhitekture, poput zgrade pošte u Jurišićevoj ulici, mirogojskim arkadama, a korišteni su i u obnovi katedrale.

Tijekom prolaska kroz šumu, dečki su potpuno neočekivano i usred ničega naletili na ulaz u podzemlje koji im se činio kao da bi mogao biti ulaz u tunel. Zbog ogromne količine smeća i šute bilo je nemoguće otkriti čemu je služila ta podzemna prostorija, ali je definitivno potvrđeno kako se u njoj nalazio jedan od ili jedini ulaz u tunel. Nažalost, on je danas potpuno zatrpan velikim stijenama i nemoguće ga je raskrčiti bez pomoći ozbiljne mehanizacije. Pretpostavlja se kako je ulaz blokiran zbog učestalih nesreća i kako bi se onemogućio prilaz nepripremljenim pojedincima.

Iako ekipa Infiltracije nije uspjela ući dublje u tunel, potvrdili su njegovo postojanje i lokaciju. Svoje istraživanje nastavljaju u idućoj epizodi kad će pokušati ući dublje u notornu vilu Rebar, rezidenciju Ante Pavelića.

Nove epizode potražite na Telegramu svakog utorka u 21 sat, a ako ste propustili neke od nastavaka ‘Infiltracije’ ili našeg drugog serijala ‘Šumskog kuhara’, možete ih pogledati ovdje:

Infiltracija: Kronike urbanog istraživanja

Šumski kuhar: Hrana iz divljine

Igor Šimulija
Telegram autor
741 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program