Emma Stone nakon primanja nagrade BAFTA za najbolju glumicu: 'Bez moje majke, ništa od ovoga ne bi postojalo'

Zahvalila je i scenaristu filma 'Uboga stvorenja' Tonyju McNamari zbog jedne replike u filmu

FOTO: AFP

Primajući nagradu BAFTA za najbolju glavnu glumicu u nedjelju navečer, Emma Stone zahvalila je svojoj majci što joj je “podarila život”, kao i scenaristu filma “Uboga stvorenja” Tonyju McNamari zbog replike u filmu “Moram otići udariti to dijete”, piše Variety.

“Tony, hvala ti na toj replici ‘Moram otići udariti to dijete.’ To je za mene bilo životno važno,” rekla je Stone na pozornici, zahvalivši se i redatelju Yorgosu Lanthimosu, svojim kolegama glumcima, čitavoj filmskoj ekipi te svom učitelju dijalekta kojim govori u filmu, Neilu Swainu.

“Igrala sam Britanku u ovom filmu i Neil se nije smijao kad me učio kako reći ‘wart-ter’, iako ja kao Amerikanka kažem ‘wahter’,” našalila se Stone. “Tako da hvala ti, Engleska, što si me prihvatila.”

Zahvalila i majci

Glumica je također zahvalila svojoj majci. “Ona je najbolja osoba koju poznajem na cijelom svijetu i inspirira me svaki dan. Uvijek mi je ulijevala vjeru da mogu ostvariti svaku ludu ideju, pa i nešto poput ovoga i beskrajno sam joj na tome zahvalna. Bez nje, ništa od ovoga ne bi postojalo – uključujući i moj život! Dakle, hvala ti i za to, mama,” rekla je Stone na pozornici tijekom ceremonije dodjele nagrade.

Stone je na filmu “Uboga stvorenja” – koji je i u konkurenciji za Oscara za najbolji film – također potpisana kao producentica na filmu. “Ovo je prvi film koji sam i producirala uz glumu, pa mi se čini dvostruko značajnim jer sam bila i pred kamerom, i iza nje. Bilo je nevjerojatno biti dio toga,” dodala je Stone na konferenciji za novinare nakon dodjele nagrada.

Podsjetimo, u filmu Stone igra lik Belle koju – otprilike poput Frankensteina – stvara povučeni viktorijanski liječnik. Izgleda kao odrasla žena, ali na početku filma ima mentalne sposobnosti mališana (liječnik joj je nakon smrti mozak zamijenio bebinim). Uskoro kreće na seksualno ispunjenu potragu kako bi shvatila svijet oko sebe te se oslobodila okova društva i svog oca liječnika.

Druga BAFTA za Stone

Stone se za nagradu za najbolju glavnu glumicu natjecala protiv Fantasie Barrino u filmu “The Color Purple”, Sandre Hüller u “Anatomiji pada”, Vivian Oparah u “Rye Lane”, Carey Mulligan u “Maestru” i Margot Robbie u “Barbie”.

Ovo je druga BAFTA nagrada za Stone, budući da je već osvojila tu nagradu za najbolju glavnu glumicu i to 2017. godine, za ulogu u filmu “La La Land” gdje je igrala s Ryanom Goslingom. I Gosling je bio nominiran u nedjelju navečer za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu “Barbie”, ali nije osvojio nagradu.

Stone je također bila nominirana za nagradu BAFTA tri puta u prethodnom desetljeću: za nagradu Rising Star borila se 2011. godine, za najbolju sporednu glumicu 2015. godine za film “Birdman”, i za najbolju glavnu glumicu 2019. za ulogu u filmu “The Favourite”.

Također je nominirana i za Oscara za najbolju glumicu ove godine.

“Uboga stvorenja” drugi je film s najviše nominacija na ovogodišnjim filmskim nagradama BAFTA nakon “Oppenheimera” Christophera Nolana. Bio je nominiran u 11 kategorija, a osvojio je pet nagrada, uključujući one za najbolje kostime i produkciju.