EU komisija predlaže da se Rijeci na 4 mjeseca produži titula prijestolnice kulture

Program EPK nije bilo mogguće provesti zbog pandemije koronavirusa, objašnjavaju u Bruxellesu

01.02.2020., Rijeka - Na velikoj pozornici, smjestenoj na De Francheskijevu gatu u rijeckoj luci, odrzan je svecani program otvorenja Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Europska komisija predlaže da se Rijeci i irskom gradu Galwayu produži titula Europske prijestolnije kulture do 30. travnja 2021. godine. Ta dva grada nose titulu EPK u ovoj godini, ali je epidemija koronavirusa teško poremetila sve sfere života, pa tako i onu kulturnu.

Upravo su to uzeli u obzir u Bruxellesu kada su se odlučili na ovaj korak. Smatraju da, upravo zbog pandemije, Rijeka i Galway nisu mogli provesti sve ono što su planirali u okviru svog programa prijestolnice kulture.

Zaslužuju novu šansu

Morali su, objašnjava Komisija u današnjem priopćenju, odgoditi ili otkazati sve događaje od ožujka 2020. godine, ne znajući kada će i pod kojim uvjetima moći nastaviti provoditi svoje programe.

Zato bi titulu, ocjenjuju u Komisiji, trebali nositi i još četiri mjeseca u sljedećoj godini. Rijeka i Galway zaslužuju šansu pokazati svoju otpornost i kreativnost, poručio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas. Prijedlog Komisije moraju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU.