Kako je grad 'Ratova zvijezda' postao uporište džihadista Islamske države

Tataouine, čije je ime Lucas 'posudio' za planet Tatooine, danas teroriziraju islamisti

Tataouine i obližnje kulise za Ratove zvijezda
FOTO: Pinterest

Grad Tataouine na jugu Tunisa slavu je donedavno dugovao “tek” Georgeu Lucasu i njegovim Ratovima zvijezda – njegovo je ime Lucasu bilo inspiracija za naziv planeta Tatooinea, doma Lukea Skywalkera. U samom se gradu nisu snimale scene iz Lucasovih “zvjezdanih filmova”, no jesu u okolici: tamošnje pješčane dine bile su savršena kulisa slavnom filmašu pa ih je koristio u “Ratovima zvijezda – Fantomskoj prijetnji”.

Teroristička mreža preko granice

Danas je Tataouine, nažalost, poznatiji kao uporište militanata Islamske države, koji se odatle prebacuju preko libijske granice, udaljene stotinjak kilometara. Ranije ovog mjeseca, prije napada na tuniški muzej Bardo, u kojem je stradalo dvadesetak turista, trojica su mladića bili uhićeni u Tataouineu jer su planirali prijeći u Libiju i pridružiti se terorističkoj mreži.

Tampon-zona prema Tunisu

Tunis je prema granici s Libijom oformio svojevrsnu sigurnosnu tampon-zonu, ne bi li spriječio ulazak militantnih islamista iz te zemlje, kao i šverc goriva, oružja i droge. Stanovnicima Tataouinea to predstavlja veliki problem jer im, vele, zbog toga presušuje dotok turista, zaljubljenika u Lucasove filmove, koji su im neposredan izvor zarade.Situaciju zasigurno neće popraviti nedavni masakr u muzeju Bardo. Kulise Ratova zvijezda danas su postale pravim poprištem ratnih operacija.