'Fast Car': Priča o bezvremenskom klasiku kojemu je Luke Combs dao novi sjaj

'Fast car' pjesma je o bijegu od siromaštva koju je Chapman izdala prije više od 35 godina, a sada se našla u fokusu nove generacije slušatelja

FOTO: Getty Images via AFP

Puno se puta do sada dogodilo da neka glazbena obrada, nerijetko i desetljećima nakon što je original ugledao svjetlo dana, popularizira prvotnu inačicu i pjesmu približi novim generacijama.

Taj fenomen protekle je godine zasigurno doživio i “Fast Car”, negdašnji hit Tracy Chapman koji je Luke Combs obradio u svom prepoznatljivom country stilu i vratio pjesmu u centar pažnje diljem svijeta.

Narodna himna

“Fast Car” numera je o bijegu od siromaštva koju je Chapman izdala prije više od 35 godina i tada je bila šesta na Billboard Hot 100 listi, a autorica je za nju dobila i Grammyja. Chapman je opjevala ženu čiji život ne ide onako kako ga je ona zamišljala – hoda s dečkom koji je nezaposlen, lijen i indisponiran te pije, dok ona radi u dućanu kako bi platila račune.

U jednom razgovoru za BBC Champan je istaknula kako “Fast Car” predstavlja svijet kakvim ga je ona vidjela dok je odrastala u Clevelandu. “Dolazim iz radničke obitelji, odgajala me samohrana majka i odrastala sam u zajednici koja se borila da bi preživjela, a istovremeno – svi su se nadali da će stvari krenuti nabolje”.

Dodala je i kako pjesma nije u potpunosti autobiografska jer ona, zapravo, nikada nije posjedovala brzi automobil. “To je priča o paru koji pokušava stvarati zajednički život suočavajući se istovremeno s raznim izazovima”.

Combova se inačica ove, kako piše BBC, “narodne himne”, u srpnju popela na drugo mjesto na Billboard Hot 100 listi. K tome, Country Music Association ju je u studenom proglasio pjesmom godine, što je Chapman učinilo prvom ženom crne rase koja je osvojila to prestižno priznanje za svoje tekstopisanje.

Uspjeh zbog Steviea Wondera

Combsova obrada osvojila je prve dvije nagrade na CMA Awards u studenom, a tom je prilikom i sam autor zahvalio Tracy Champan zato što je “napisala jednu od najboljih pjesama svih vremena”, dok je Chapman tih dana izjavila kako je “iskreno počašćena što je njena pjesma nanovo prepoznata nakon debija 1988”.

Izdan na njenom debitantskom albumu, “Fast Car” Tracy Chapman dobio je na popularnosti kada ga je kantautorica izvela na proslavi sedamdesetog rođendana Nelsona Mandele na Wembleyu. Tada je Chapman nastupila uz velika imena kao što su Whitney Houston, Peter Gabriel i Jackson Browne, odradila je set od tri pjesme, ali među njima nije bila i “Fast Car”.

Misleći da je odradila posao počela je uživati u ostatku tog velebnog koncerta u Mandelinu čast, ali je Stevie Wonder, zbog tehničkih problema, morao odgoditi svoj nastup te se Chapman ponovno vratila na pozornicu i pred ogromnim brojem ljudi i u udarnom terminu izvela “Fast Car” – potpuno sama sa svojom akustičnom gitarom i na sveopće oduševljenje publike.

Pjesma je u tom času doživjela uzlaznu putanju s obje strane Atlantika, dospjevši na 5. mjesto u Velikoj Britaniji i na 6. mjesto u SAD-u u kojem je njen album također dosegao prvo mjesto Billboardove ljestvice 27. kolovoza te 1988. godine.

Natprirodni spisateljski talent

“Prvi put sam ovu pjesmu čuo dok sam se vozio s ocem i od tada mi mnogo znači. Kada je god čujem, pomislim na svoga tatu i na vrijeme koje smo proveli zajedno. ‘Fast Car’ me iznenadio više nego što itko može zamisliti. Ona je dar natprirodnog spisateljskog talenta. Uspjeh moje obrade je nerealan i mislim da je doista fora što Tracy dobiva na prepoznatljivosti kod mlađih generacija” naglasio je Combs koji je tijekom svojih koncerata godinama postojano izvodio “Fast Car”, ali je tu pjesmu objavio kao dio albuma “Gettin’ Old” u ožujku 2023. i tako stao uz bok Samu Smithu, Justinu Bieberu i Khalidu koji su također “prisvojili” ovu pjesmu kroz svoje obrade.

U srpnju je Chapman, nakon višegodišnje medijske šutnje, dala intervju u kojem je rekla kako nikada nije mogla ni pomisliti da će se naći na country glazbenim ljestvicama. “Ali, počašćena sam što sam tamo. Sretna sam i zbog Lukea, njegovog uspjeha i zahvalna što postoje novi obožavatelji koji su prigrlili “Fast Car'”.

Mladi protiv siromaštva

Na Spotifyju original u ovome trenutku broji više od 780 milijuna slušanja, dok je Combsova verzija na gotovo 350 milijuna slušanja. “Fast Car” je opet postao i neizostavni dio radijskih programa, a popularne obrade nastavljaju je održavati u središtu pažnje novih generacija slušatelja.

Jedan od razloga jest zasigurno i tematika pjesme, jer se sve više mladih bori sa siromaštvom koje je i glavna tema ovog glazbenog klasika.

Tako je duo koji bi malo tko spojio – Comb kao country superzvijezda i Chapman kao queer pjevačica i kantautorica, ispisao zanimljivu fenomenološku glazbenu crticu.