Film 'Ti mene nosiš' redateljice Ivone Juke nominiran za europskog Oscara

Jukin film jedan je od 4 naslova koji su u utrku za nominacije ušli naknadno

25.05.2015., Zagreb -  U Muzeju suvremene umjetnosti odrzana je premijera filma Ti mene nosis, redateljice Ivone Juke.  Ivona Juka, Anita Juka, Damir Markovina,  Natasa Dorcic, Natasa Janjic, Lana Baric. 
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Film “Ti mene nosiš” Ivone Juke ušao je u konkurenciju za Europske filmske nagrade, popularne ‘europske Oscare’, a nakon što su s domaće filmske scene u natjecanje za ta prestižna priznanja već uvršteni “Zvizdan” Dalibora Matanića te manjinska koprodukcija “Ničije dijete” Vuka Ršumovića.

Jukin debitantski dugometražni film jedan je od četiri naslova koji su u utrku za nominacije ušli naknadno, pa su sada na selekcijskom popisu najboljih ovogodišnjih europskih ostvarenja, po izboru Europske filmske akademije (EFA), tri hrvatska filma, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. U 21 kategoriji za nagrade, među kojima su i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije.

Narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će u tih pet kategorija, dok svi filmovi sa selekcijske liste imaju mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o tim nagradama bez prethodnih nominacija donosi posebni sedmeročlani žiri.

Priča o tri žene koje traže prihvaćanje

Film “Ti mene nosiš” priča je o tri žene koje traže prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Dora (Helena Beljan) je zanemarena djevojčica čiji se otac vraća iz zatvora, Ives (Lana Barić) režira sapunice i brine se o dementnom ocu, a uspješna producentica Nataša (Nataša Dorčić) očekuje svoje prvo dijete.

Ivona Juka potpisuje režiju i scenarij, a producentica je Anita Juka. Glume još Nataša Janjić, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza i Vedran Mlikota. Snimatelj je Mario Oljača, montažer Vladimir Gojun, skladatelj Teho Teardo, scenografiju potpisuje Ivan Ivan, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović.

Nagrade Europske filmske akademije bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, dok će se svečana dodjela održati 12. prosinca.