Film Woodyja Allena otvorit će ovogodišnji festival u Cannesu, a ovo su ostali filmovi koje ćemo gledati

Priča se da će Steven Spielberg tamo prvi put prikazati svoj najnoviji film

(FILES) This file photo taken on May 15, 2015 shows US director Woody Allen posing for photographs during a photocall for the film "Irrational Man" at the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 15, 2015.  
Woody Allen's Hollywood love story "Cafe Society" will open the Cannes film festival in May, its organisers said on March 29, 2013. The movie starring Kristen Stewart and Jesse Eisenberg tells the story of a young man who goes to Los Angeles in the 1930s in the hope of working in the film industry.
 / AFP / BERTRAND LANGLOIS
FOTO: AFP

Po kuluarima se naveliko šuška o programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu i, ako je za vjerovati nagađanjima, onda će ovogodišnji Cannes opet obilovati što jakim redateljskim imenima, što zanimljivim ekranizacijama kultnih klasika.

S jednim od takvih predstavit će se i redatelj Steven Spielberg koji je ekranizirao Dahlov klasik dječje književnosti Blagi fantastični gorostas. Poznati redatelj odlučio je da je upravo Cannes pravo mjesto za svjetsku premijeru tog filma u kojem igraju ovogodišnji laureat Oscara u kategoriji najbolje muške sporedne uloge, britanski glumac Mark Rylance. Rylance je, naime, posudio glas naslovnom junaku filma.

Natjecatelji u glavnom programu

Osim Spielberga u Cannesu će se svojim najnovijim redateljskim uratkom predstaviti i Jodie Foster. U njezinom trileru naslovljenom Money Monster George Clooney igra flambojantnog financijskog TV eksperta kojeg je zatočio čovjek jer ga je Clooney loše savjetovao oko ulaganja u neke dionice.

U međuvremenu se saznalo i da je čast da po treći put otvori festival pripala Woodyju Allenu koji će se kanskoj publici predstaviti s filmom Cafe Society. U tom filmu glume Kristen Stewart, Bruce Willis i Jesse Eisenberg, a film će se prikazivati izvan konkurencije.

Za razliku od Allenovog, film Seana Penna The Last Face natjecat će se za Zlatnu palmu, a pri osvajanju te prestižne nagrade trebali bi mu pomoći glumci Charlize Theron i Javier Bardem koji u filmu igraju glavne uloge. Radi se o napetoj drami u čijem se središtu nalazi ljubavna priča dvoje humanitaraca koji se zaljubljuju u Liberiji.

Jake nacionalne kinematografije

Britance će u Cannesu predstavljati kriminalistički triler Free Fire Bena Wheatleya i drama o samohranoj majci I, Daniel Blake redatelja Kena Loacha. Na jug Francuske zaputit će se u svibnju i Španjolac Pedro Almodovar s Julietom, a pridružit će mu se i doajen nizozemske kinematografije Paul Verhoeven.

Za Zlatnu palmu borit će se navodno i braća Dardennes (The Unknown Girl), Xavier Nolan (It’s Only the End of the World) i iranski redatelj Asghar Farhadi koji zasad još nije otkrio naslov svog filma.

Francuzi bi se ove godine mogli dosta radovati jednom od najstarijih filmskih festivala na svijetu budući da će ih u glavnoj konkurenciji predstavljati čak četiri filma: Slack Bay, Personal Shopper, Orpheline, Paris Is Happening.

Koga neće biti u Cannesu

Mnogi redatelji smatraju da se Filmski festival u Cannesu održava prerano s obzirom na to da se nadaju Oscarima koji će se dodjeljivati tek iduće veljače. Stoga se boje da bi dotad njihovi filmovi već mogli biti zaboravljeni.

Vjerojatno je to glavni razlog zašto u Cannesu nećemo doživjeti svjetsku premijeru Scorseseova dugoočekivanog filma Silence. A slično očito razmišljaju i Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea) i Oliver Stone (Snowden).