Filmska industrija je konačno prepoznala vrijednost istraživačkog novinarstva (i odlučila ga podržati)

Produkcijska kuća filma Spotlight odlučila je novčano potpomognuti novinare

FOTO: YouTube

Produkcijska kuća koja stoji iza filma Spotlight ustanovila je fellowship program za istraživačko novinarstvo vrijedan 100 tisuća dolara. Film koji je upravo nominiran za Zlatni globus, inače, prikazuje priču novinara Boston Globea koji su razotkrili priču o seksualnom zlostavljanju koje je bostonski kler vršio nad djecom.

Film Spotlight je dakako snimam prema istinitoj priči, a vraća nas u 2001. godinu kad su novinari spomenutog lista otkrili istinu o tome zašto je cijeli niz bostonskih svećenika maknut sa svojih pozicija (odnosno premješten u nove župe). Taj je skandal poprimao sve veće razmjere kako je više djece istupalo sa svojim pričama o tome kako su ih svećenici zlostavljali. Crkva se još uvijek bori s posljedicama tog skandala.

Program Spotlight Investigative Journalism Fellowship otvoren je za etablirane novinare koji iza sebe imaju niz tekstova objavljenih u uglednim novinama, a cilj mu je promovirati novinarstvo koje ima potencijal razotkriti zlouporabu moći u privatnom i u javnom sektoru. Novac će dodjeljivati žiri sastavljen od novinara i urednika.