Nekad je nužno odabrati stranu

Francuska i Iran upravo su obnovili kulturnu i znanstvenu suradnju

Očekuje se da će već i prva dogovorena izložba izazivati kontroverze

FOTO: wikipedija

Pariški muzej Louvre potpisao je ovaj utorak povijesni dogovor s Iranom zahvaljujući kojem će Francuska i Iran ponovo uspostaviti kulturnu i znastvenu suradnju. Dogovor je postignut za službenog posjeta iranskog predsjednika Hassana Rouhanija Francuskoj, a iranski potpredsjednik Masoud Soltanifar, koji je istovremeno zadužen i za iransko kulturno nasljeđe, posjetio je isti dan i spomenuti muzej.

Razrađen je okvirni plan suradnje koji predviđa tijek suradnje između dvije zemlje i to do kraja 2019. godine. Dogovorene su i razmjene izložbi, publikacija, znanstvenih posjeta, odnosno arheloških istraživanja, a surađivat će i na borbi protiv suzbijanja ilegalne trgovine umjetninama. Ovaj dogovor dio je francuske vanjske politike čiji je cilj održati uravnotežene odnose sa svim zemljama Bliskog Istoka.

Prva izložba posvećena kontroverznom razdoblju iranske povijesti

Prva u nizu suradnji odigrat će se već početkom 2018. godine izložbom u jednom satelitskom muzeju Louvrea na sjeveru Francuske. Prikazat će se blago dinastije Kadžar, a sam izbor dosta je simboličan s obzirom da iranski kler taj period smatra problematičnim. Iran inače posjeduje golem i fundus fotografija i filmova upravo iz tog vremena, a cijela je kolekcija nedavno restaurirana.

Primjer fotografije iz doba dinastija Kadžar
Primjer fotografije iz doba dinastije Kadžar pinterest

Zahvaljujući ovoj suradnji Louvre će možda dobiti i priliku priključiti se arheološkim istraživanjima u iranskom antičkom gradu Nišapur, ali i drugim lokacijama duž Puta svile. Druga spominjana lokacija odnosi se na srednjovjekovni grad Aveh, a u igri je i arheološko nazalište u Suzi na kojem je Francuska više od 80 godina vršila istraživanja, sve dok ih Iračko-iranski rat u tome nije spriječio. Ondje je, primjerice, pronađen i poznati Hamurabijev zakonik, dokument koji je rasvijetlio dobar dio babilonskog doba.