Francuski slikari su u svojim radovima s početka 20. stoljeća na zanimljiv način predvidjeli budućnost

Neka predviđanja su bila suluda, no neka su bila poprilično precizna

FOTO: Washington Post

Promatranje toga kako su ljudi u prošlosti doživljavali daleku budućnost može biti zaista fascinantno. Dok su neka predviđanja bila potpuno suluda i nerealna, postoje i vizije koje nisu bile daleko od materijalizacije koja se dogodila stotinama godina kasnije.

Jedan od najboljih primjera za to je “France In The Year 2000”, serija slika Jean-Marc Cotea i drugih francuskih slikara koja je nastala u periodu između 1899. i 1910. godine. Na tim slikama autori su prikazali svoju viziju svijeta u 2000. godini, piše Washington Post.

Nisu predvidjeli putovanje u svemir

Prva serija slika je isprintana u većoj nakladi i priložena uz kutije cigara u vrijeme World Exhibitona koji se održao 1900. godine u Parizu, a kasnije su pretvorene u razglednice. Puno ideja prikazanih na tim slikama bave se mehaničkim strojevima, letenjem ili kombinacijom navedenog. Dosta slika vezano je za razne ljudske aktivnosti u podvodnom svijetu. Zanimljivo je što niti jedna slika ne prikazuje ništa vezano za putovanje u svemir, što daje do znanja da umjetnici tog vremena nisu vjerovali da bi se to moglo dogoditi već u 20. stoljeću.

Neke od slika prikazuju poprilično točne vizualizacije stvari poput poljoprivrednih strojeva, helikoptera, pa čak i nečega što izuzetno nalikuje današnjem futurističkom usisavaču Roombi koji samostalno čisti podove. Sve slike iz serije možete pogledati u galeriji.

Francuski slikari predvidjeli budućnost