Nekad je nužno odabrati stranu

Genijalni gitarist Damir Kukuruzović umro je od korone

27.02.2014., Koprivnica - Koncert Zorana Predina i Damira Kukuruzovica u Roosters pubu. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
FOTO: Marijan Susenj/PIXSELL

Jedan od vodećih hrvatskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja Damir Kukuruzović umro je u subotu, u 45. godini života od posljedica zaraze koronvirusom, doznaje se iz kruga obitelji.

Taj rođeni Siščanin bio je vrhunski virtuoz na gitari, a osnivač je i više jazz sastava koji su s velikim uspjehom nastupali u zemlji i inozemstvu. U Sisku je vodio Jazz club Siscia, po kojem je Sisak uvrstio među vodeća jazz središta u zemlji. Osim toga, svojom je energijom i stručnošću punih 15 godina organizirao Siscia open jazz & blues festival, vodeći u zemlji. Osim toga, osnivač je jazz festivala u Petrinji i Labinu pod nazivom “Labin jazz republika”.

Today when we celebrate Thanksgiving in America … there is so much to be thankful for in these hard times. I wish you…

Posted by Bobby Grubic on Thursday, November 26, 2020

Brojna priznanja i nagrade

Surađivao je i svirao s najvećim jazz glazbenicima današnjice, kao što su Stochel Rosenberg, Paulus Schafer, Robin Nolan, Angelo Debarre, Raphael Fays, Ludovic Beier, Wawau Adler, Yorgui Loeffler, Josch Stephan, Adrian Burns, Zoran Predin, Zdenka Kovačiček Boško Petrović i mnogi drugi. Najistaknutiji je hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Utemeljitelj je Django Groupa neizostavnog jazz sastava na svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu.

Snimio je i dva albuma, prvi je “Green Hill Gypsy Swing” na kojem uz Kukuruzovića i njegov Gypsy jazz quintet još nastupaju Angelo Debarre, violinist Dragan Urlić, te Zdenka Kovačiček. Na drugom albumu “Manouche” Kukuruzovića i njegov Gypsy Jazz Quartet prate glasoviti francuski harmonikaš Ludovic Beier, blues vokalist Adriano Byron Burns, saksofonist Marijan Jakić, violinist Dragan Urlić i gypsy jazz gitaristom Yorgui Loeffler.

Uz brojna druga priznanja, 2011. godine dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013.godine dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.