Nekad je nužno odabrati stranu

Genijalno. Dylan je novom pjesmom o ubojstvu Kennedyja dospio na vrh ljestvica, prvi put u životu

Murder Most Foul prva je Dylanova originalna pjesma u 8 godina

February 27, 2002 - Los Angeles, California, United States:  Bob Dylan performs at the 44th Annual GRAMMY Awards held at the Staples Center., Image: 302761801, License: Rights-managed, Restrictions: No publication in Los Angeles Daily News, Orange County Register, LA Opinion, Model Release: no, Credit line: Ken Hively / Polaris / Profimedia
FOTO: Ken Hively / Polaris / Profimedia

Prije desetak dana legendarni Bob Dylan objavio je novu pjesmu, o ubojstvu američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Murder Most Foul, briljantna pjesma od gotovo 17 minuta, najduža koju je Dylan ikad snimio, ovog se tjedna našla na vrhu američkog Billboarda, u kategoriji najprodavanijeg rock singla.

To je prvi put da se 78-godišnji Bob Dylan našao na vrhu Billboarda. Dosad je imao nekoliko drugih mjesta, npr. s pjesmom Like A Rolling Stone 1965. godine, a Murder Most Foul objavio je iznenada, bez prethodnih najava. Neobičan uradak o Kennedyjevom ubojstvu prepun je pop-kulturnih referenci, a američki recenzenti nazivaju je jednom od njegovih najzanimljivijih pjesama.

Prva originalna pjesma u 8 godina

“Dylan u naponu snage, bogatog i ekspresivnog vokala koji opisuje atentat, raspad kontrakulturnog pokreta i sve što je dalje uslijedilo”, napisao je NPR u svojem osvrtu. “Epski portret Amerike”, kazao je Guardianov kritičar Ben Beaumont-Thomas.

Radi se o prvoj originalnoj Dylanovoj pjesmi nakon albuma Tempest objavljenog 2012. godine, nakon kojeg se uglavnom posvetio obradama i objavljivanju vlastitih bootlegova. Dylan je objavio i kratko priopćenje, u kojem se zahvaljuje obožavateljima i želi im sve najbolje za vrijeme pandemije.

“Ovo je neobjavljena pjesma snimljena prije nekog vremena za koju smo mislili da bi vam mogla biti zanimljiva”, kazao je Dylan na Twitteru. “Pazite se i neka Bog bude s vama”.