George R.R. Martin prvi put govori o brutalnim scenama seksualnog nasilja u 'Igri prijestolja', fanovi nisu zadovoljni

Za njega je cenzuriranje seksualnog nasilja licemjerje, podržava ga u potpunosti

FOTO: AFP/AFP

U posljednje vrijeme svjedočimo poprilično žustroj debati koja se vodi oko opravdanosti uporabe tolikih količina seksualnog nasilja nad ženskim likovima u popularnoj seriji “Igra prijestolja”. U tu se je raspravu upravo uključio i Gerorge R.R. Martin, autor serijala romana na kojem se ova serija temelji. Martin je radnje svojih dosada objavljenih romana iz serije “Pjesme leda i vatre” smjestio u vrijeme koje bi moglo biti analogno onome srednjega vijeka – dakle, izrazito mračno i brutalno.

Martin smatra cenzuru scena seksualnog nasilja fundamentalnim licemjerjem jer je uvjeren da su silovanja sastavni dio svakog rata. “Silovanje je nažalost još uvijek dio svake ratne stvarnosti. Ne mislim da je to nešto čime bi se ljudska rasa trebala ponositi, ali ne mislim niti da bismo se trebali pretvarati da to ne postoji”, rekao je vremešni autor u jednom intervjuu. “Ja portretiram borbu. Drama počiva na konfliktu. Odlučite li se napisati portret utopije, onda ćete vrlo vjerojatno napisati dosanu knjigu.”

Velike razlike u fikcionalnim stvarnostima

Televizijska kuća HBO uzela si je slobodu promijeniti određene aspekte Marinovih knjiga, a posljedenji u nizu takvih je i slučaj silovanja lika Sanse Stark. Ta se scena inače ne pojavljuje u knjigama, iako u njima postoje scene silovanja drugih likova. Upravo je ta scena izazvala salve nezadovoljstva unutar gledateljskih krugova. Neki su gledatelji čak odlučili odustati od serije zbog toga.

Martin je uporabu nasilja opravdao ovako: “Knjige su odraz patrijarhalnog društva temeljenog na srednjem vijeku. Srednji vijek nije primjer vremena u kojem je postojala rodna ravnopravnost. To je društvo bilo izrazito klasne prirode – ipak je ljude dijelilo u tri klase. Postojale su jasne slike uloge žene u društvu. Imajte da umu da je jedna od optužbi koje su Ivanu Orleansku odvele na lomaču bila ta što je nosila odijeću namijenjenu muškarcima”, poručio je slavni autor.

Martinov odgovor kritičarima

Nije Martin zaboravio odgovoriti niti na kritike da on ipak stvara neki vlastiti svijet, što mu omogućuje i da napiše neka vlastita pravila po kojima bi taj svijet mogao funkcionirati.

“Znam da postoje ljudi koji će reći ‘Pa on ne stvara povijest, on piše fantastične fikcionalne sadržaje. U taj je svijet ubacio zmajeve, mogao je i rodnu ravnopravnost’. To što u knjige stavljate zmajeve ne znači da možete u njih staviti sve što poželite… Ja sam htio da moje knjige budu duboko ukorijenjene u povijest. Htio sam pokazati kakvo je vrijeme srednji vijek bilo, a kroz svoje sam knjige reagirao i na velik dio literature. Većina priča srednji vijek prikazuje, kako ja to volim zvati, kao Disneyland.”

Iskoristio je priliku i da naglasi da ova kontroverza nije od njegovih djela odvrtalila milijune žena koje ih i dalje čitaju i vole. “Ako pišete o ratu i u tu priču uvrstite samo bitke i kul junake koji ubijaju hrpu orkova, a da pritom ne prikažete i seksualno nasilje, onda u tim knjigama postoji nešto fundamentalno licemjerno”, dodao je Martin za kraj.