Gitara na kojoj je John Lennon skladao neke od hitova Beatlesa prodana je za rekordnih 2.4 milijuna dolara

Ovaj gitara smatrala se nestalom 50 godina, i nije otkriveno gdje je pronađena

FOTO: Youtube screenshot

Aukcijska kuća Julien’s Auctions iz Beverly Hillsa objavila je kako je gitara koja je bila u vlasništvu pokojnog Johna Lennona prodana za rekordnih 2.41 milijuna dolara. U njihovom priopćenju stoji kako je Lennon na toj gitari napisao hitove Beatlesa kao što su “She Loves You” i “All My Loving”. Riječ je o akustičnoj Gibsonovoj gitari koju je Lennon kupio 1962. u Liverpoolu za 161 funtu, prenosi Business Insider.

“John je toliko volio tu gitaru da ju je znao često nositi doma iz studija, i tamo bi na njoj nastavio skladati zajedno s Paulom McCartneyem“, piše u priopćenju aukcijske kuće. Ona je posebno značajna zbog toga što je nestala nakon božićnog koncerta Beatlesa 1963. u Londonu, i nitko nije znao gdje se nalazi punih 50 godina. No predstavnici Julien’s Auctionsa nisu htjeli otkriti kako i gdje je pronađena. Cijena koju je gitara postigla uvelike je premašila iznose za sve druge predmete koji se svrstavaju u rock ‘n’ roll memorabiliju.

Prodan i Elvisov zlatni klavir

Na istoj aukciji prodan je još jedan predmet vezan za bend iz Liverpoola. Riječ je membrani za bubanj koju je Ringo Starr koristio prilikom legendarnog nastupa na telezivijskoj emisije The Ed Sullivan Show, i koja se pojavila na jednoj od naslovnica albuma Beatlesa. Membranu je ručno oslikao umjetnik Edwin Stokes, i dizajnirana je specijalno za njihovu američku turneju. Ona je prodana za 2.05 milijuna dolara.

Od drugih stvari koje su također prodane na aukciji ističe se 24-karatni zlatni klavir koji je bio u vlasništvu Elvisa Presleya. On ga je kupio kao poklon svojoj majci 1955., a kasnije je preseljen u Graceland gdje je smješten u glazbenu sobu i gdje je Priscilla Presley naručila da ga se obloži sa zlatnom površinom. Klavir je prodan za 610 tisuća dolara.

Javnosti je jedan od najzanimljivijih predmeta na aukciji bio pulover kojeg je pokojni Kurt Cobain nosio tijekom legendarnog nastupa Nirvane na emisiji MTV Unplugged. On je prodan za 140.800 dolara.