Gitarist legendarnog benda R.E.M. progovorio o razlozima raspada grupe

Peter Buck kaže da imaju dovoljno neobjavljenog materijala da objave novi album

NEW YORK - APRIL 01:  (L-R) Michael Stipe, Mike Mills, and Peter Buck of R.E.M. perform during the NBC 'Today' show concert series at Rockefeller Center on April 1, 2008 in New York City.  (Photo by Scott Gries/Getty Images)
FOTO: Getty Images/AFP

Povijest glazbe vrvi primjerima bendova koji su se raspali pod svakakvim samo ne idealnim prilikama. No, da tome ne mora uvijek biti tako zorno ilustrira primjer globalno poznate grupe R.E.M. koja se razišla 2011. godine. O tome kako je to točno izgledalo i kako je do toga uopće došlo članovi grupe pričali su rijetko i upravo je stoga jako vrijedno ono što je gitarist te grupe Peter Buck nedavno ispričao.

Između ostaloga rekao je da se unutar grupe o razilaženju pričalo tri godine prije no što se to stvarno dogodilo. Glavni razlog tome bila je zasićenost članova R.E.M.-a sviranjem po turnejama. I kad je konačno došlo do posljednjeg koncerta njihove posljednje turneje Buck i Michael Stipe su znali da je njihova priča završila. „Rekao sam ‘Ovo je nekako tužno’, a Michael je na to odgovorio: ‘Da, malo je. Vjerojatno nikad više nećemo svirati ove pjesme’“, prisjetio se Buck.

Vijest od svom razilaženju zadržali su za sebe

No, grupa R.E.M. te iste, 2011. godine snimila je još jedan album, Collapse into Now. Radivši na tom albumu momci su se složili da je došlo vrijeme da završe svoju tridesetogodišnju karijeru.

„Nismo to nigdje posebno objavljivali. Našli smo se i Michael je rekao: ‘Momci, mislim da ćete me vi shvatiti. Moram se na neko duže vrijeme maknuti od svega ovoga’“. Buck ga je na to pitao koliko bi ta pauza dugo trajala, a Mike se jednostavno složio sa Stipeom. „I tako smo donijeli tu odluku“, zaključio je Buck.

Kasnije je rekao i da nimalo ne žali što se R.E.M. razišao na taj načim. „Ponosan sam na to što smo 2011. završili s istim onim idealima s kojima smo počeli 1980.“, kazao je. „Stvarno sam ponosan na naš opus. Dobro, postojalo je nekoliko stvari koje nisu bile dobre, ali i Bob Dylan ima nekoliko takvih stvari“, našalio se.

Neobjavljenog materijala dovoljno za cijeli album

Buck je u tom razgovoru sasvim slučajno otkrio da postoji još snimljenog materijala koji čak ni on još nije preslušao. „Tehnički gledano, bend se raspao. No ne i za stvarno.”

https://www.youtube.com/watch?v=iCQ0vDAbF7s

“Trenutačno samo ne snimamo niti ne sviramo po koncertima. Posjedujemo svoju vlastitu izdavačku kuću. Posjedujemo parava na svoje ploče. Posjedujemo zgrade. Posjedujemo skladište puno snimki koje čak ni ja još nisam vidio”, otkrio je Buck.

“Vjerojatno bismo mogli izdati ploču samo od onih pjesama koje smo ranije napravili i smatrali ih suviše osrednjima da završe na nekom od albuma. Ali, zašto bismo to učinili“, zapitao se legendarni gitarist na kraju.