Glazbeni maraton: 24 glazbenika će 24 sata neprekidno muzicirati na Ribnjaku, dvoje će probdjeti čitavu noć

Riječ je o drugom multiplatformnom projektu '24' koji započinje 24. siječnja u 16 sati i traje do 25. siječnja do 16 sati, a ulaz je besplatan

FOTO: Promo

Dvadeset i četiri glazbenika će kroz 24 sata na sceni Ribnjak neprestano svirati improviziranu glazbu a, kako se program može pratiti i online, gledatelji će u komentarima raspravljati o tome čemu svjedoče uz moderatora koji potiče na razgovor.

Osim komentatorske, to ima i još jednu prizmu – vokalni su umjetnici pozvani na korištenje internetskih komentara u svrhu liričnog sadržaja. Pritom, glazba koja se proizvodi u potpunosti ovisi o glazbenicima koji su u tom trenutku “u sesiji”.

Riječ je o drugom multiplatformnom projektu “24” koji započinje 24. siječnja u 16 sati i traje do 25. siječnja do 16 sati, a ulaz je besplatan.

Cura i dečko

Pokretači projekta su Vanesa Petrac i Ivan Marojević – članovi grupe Cura i dečko koji su ujedno i jedini glazbenici koji su budni kroz cijelo vrijeme trajanja programa, dok se ostali umjetnici, u sastavima od trija do okteta, izmjenjuju u intervalima od tri sata.

Promo

Na Ribnjaku će izvoditi: Antun Aleksa, Buga Marija Šimić, Viktor Lipić, Valerija Nikolovska, Miro Manojlović, NOMAD JAM (Willem Miličević, Bojan Opačak), Ivan Levačić, Leo Beslać, Brego BBX, Irma Bulaja, Roko Crnić, Hrvoje Klemenčić, Tena Novak, Sara Ercegović, Marko Brkljačić, Kruno Carić, Ivona Ivković, Pavle Kladarin, Korijen crnog sljeza, Roko Margeta, Laura Matijašević, Pozi, Mak Murtić,Vanesa, Rojla, Viktor Volarić Horvat i Marko Horvat.

Program je dostupan trima različitim publikama istovremeno – onoj uživo te onoj na Facebooku i Youtubeu.

Iscrpljeni, ali nadahnuti

Kako je najavljeno, sadržaj je neodređen žanrom, izmjenjuju se različiti instrumenti – od digitalnih do tradicijskih, tj. od beatboxera i pjevača do bas gitare, saksofona, trombona, loopera, dvojnice, električne gitare, perkusije, flaute, synhteva, sekvencera, klasične gitare, bubnjeva, gusli, ritam mašine, violine, ukulela, dipli, tambura, džepnih operatora do modularnog sintetizatora.

Kako su mjesta u publici otvorena, svi su pozvani da dođu i provedu trenutke “u prisutnosti s iscrpljenim, ali nadahnjujućim umjetnicima” te tako osjete kako prisutnost prilikom izvođenja hrani umjetnike i njihove glazbene izvedbe.

Promo

Link na “DVADESET I ČETIRI” bit će dostupan na Facebook stranici te Facebook događanju 10 minuta prije početka.

Moć improvizacije

Prvi “24” uspješno se održao u siječnju 2020., a inspiracija za ovakav pothvat dolazi iz promatranja svjetske etno i world music scene.

“Dok je u mnogim kulturama općeprihvaćen razgovor kroz glazbu kao sredstvo povezivanja i stvaranja kreativnog diskursa, takav običaj na našim prostorima ne postoji – barem ne u tradiciji”, govore organizatori.

Promo

Usprkos tomu, na zagrebačkoj se sceni stvaraju nove tradicije i to kroz djelovanje nezavisnih skupina te postoji publika koja uživa u nesputanom stvaranju na licu mjesta. Sama improvizacija pruža jedinstvenu mogućnost za publiku koja izravno utječe na tijek misli svirača – koji njihov utjecaj i potporu materijaliziraju u glazbu te je reproduciraju natrag.