Gledali ste seriju It? Uskoro izlazi novi film o Pennywiseu, a ovo je moja priča o odrastanju uz njega

Deset manje poznatih činjenica o priči Stephena Kinga

Ako postoji jedan klaun koji mi je ostao urezan u sjećanje na najgori mogući način, jedan zlokobni nasmiješeni lik u šarenom kostimu s pomponima, to je It, Ono, klaun iz istoimene priče Stephena Kinga, poznat i pod imenom Pennywise. King je napisao roman It 1986. godine i s njim zakucao još jedan bestseller, a budući da je riječ o književniku čija su gotovo sva djela ekranizirana, nije čudno da je četiri godine kasnije ta priča ekranizirana.

Ne kao film za kino, već kao mini serija. Tako smo It gledali kod nas, kao mini seriju koja izaziva velike strahove, a mnogima od nas je uzrokovala ili ojačala coulrophobiju – strah od klauna, pogotovo onih koji su zapravo demonska stvorenja koja jedu djecu.

A sad ću te ubiti.
A sad ću te ubiti. ABC Television/YouTube / screenshot

Ove godine izlazi nova filmska adaptacija priče o Pennywiseu, najavljena kao najstravičnija verzija do sad, i to je idealan trenutak za premotavanje sjećanja i kopanja po seriji koja nam je (pa, meni sigurno) godinama davala blage noćne more. Postoji još jedan sloj ove priče, stvari koje nismo znali o liku klauna Pennywisea, kako je nastao i što se sve odvijalo na snimanju originalne mini serije koja je postavila nove standarde televizijskih horora. I u meni probudila doživotno nepovjerenje prema klaunima.

1. Pennywise je inspiriran pravim klaunima, među kojima je i jedan serijski ubojica

Stephen King htio je napisati priču utemeljenu na dječjim strahovima. Postavio je sebi jednostavno pitanje – Čega se djeca najviše boje? Samom sebi je odgovorio da su to klauni. Nose veselu masku, a ispod površine mogu skrivati svašta. Slažem se; sjećam se prvog posjeta cirkusu i neugodnog susreta s klaunima koji su mi djelovali luđački veselo, obučeni u trošne kostime, nešto jednostavno nije bilo u redu s njima. Kad sam vidio Pennywisea prvi put, to je bila potvrda mojih sumnji.

Ronald McDonald
Ronald McDonald Eric Norris/Flickr

Pravi klaun koji je služio kao inspiracija za Pennywisea je John Wayne Gacy, serijski ubojica koji je silovao i ubio preko trideset dječaka tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok je istovremeno radio kao klaun Pogo i animirao klince na rođendanima. Eto, to je još jedna stvar koja vas može brinuti ako ikad unajmite klauna za dječji rođendan. Ipak, King nikad nije potvrdio da je Gacy uzor za Pennywisea, kaže da su mu inspiracija bili Ronald McDonald i televizijski klaun Bozo.

2. Ono nije čovjek, nije demon, nije iz ovog svijeta niti svemira. Lik je vanzemaljac

Pennywise je zapravo vanzemaljski entitet, interdimenzionalno biće starije i od Velikog praska, a na Zemlju je došao u obliku meteora koji se srušio blizu gradića Derry na istoku SAD-a, gdje se odvija ova Kingova priča. Dolazi iz međusvemira, prostora kojeg King zove Deadlights, a sam pogled u to mjesto čovjeka doslovno može prestraviti do smrti. Hibernirao je sve do 1715., kad se konačno budi i poprima fizički oblik – i može ga mijenjati, dok mu je lik harlekina najčešća inkarnacija.

Pennywise je stariji od Svemira
Pennywise je stariji od Svemira Pexels

Napada otprilike svakih trideset godina i meta su mu djeca. Uglavnom, ako se osim klauna bojite i vanzemaljaca – ako ste poput mene odrastali uz Dosjee X i skeptično promatrali čudna svjetla na noćnom nebu – onda je Pennywise dupla doza najgorih fobija.

3. Pennywise može čitati misli, biti vidljiv samo onima koje napada, kontrolirati vrijeme i još mnogo, mnogo loših stvari

Jedna od najjačih moći koju Pennywise ima jest da bude vidljiv samo onima koje napada, dok ga drugi ne vide. To je ono što me kao klinca najviše brinulo. Odem na WC, a tamo me uhvati Pennywise, pušta krv iz slavine i radi balone od krvi iz umivaonika – ja sam jedini koji to vidi, i nitko mi ne bi vjerovao. Očito, Ono je serija koju djeca ne bi trebala gledati, jer može najjednostavniju aktivnost poput odlaska na zahod pretvoriti u traumu. Nitko ne želi da ga klaun ubije dok sjedi na školjci.

Osim kontrole uma i projiciranja iluzija žrtvama, Pennywisea je gotovo nemoguće ubiti, ima snažnu moć obnavljanja. Ne samo to, može mijenjati oblik – sjetite se kraja serije, kad se pretvori u divovskog pauka. Može se teleportirati, pojavljivati se na fotografijama i snimkama, mijenjati sjećanja, čak može kontrolirati vremenske uvjete i ubijati biljke dodirom.

4. Napada samo kad se treba nahraniti, svakih nekoliko desetljeća

Ono te neće uhvatiti bilo kada. Treba biti gladan. Probudio se 1715., i trebalo mu je 25 godina da krene u prvi pokolj, koji je trajao od 1740. do 1743., kad je gradiću Derry pobio otprilike tristotinjak žitelja. Nakon nekoliko intervala ubojstava u kojima većinom uzima živote odraslih, 1957. apetit mu je usmjeren isključivo na djecu jer mu je njihov strah kao najfiniji začin za ljudsko meso, a najbolji način da dođe do njih je kao klaun. Zove se Pennywise, ljudsko ime mu je Bob Gray, Klaun koji pleše, ali Ono sebe naziva i Onaj koji proždire svjetove, Vječnost, jer je manifestacija čistog vječnog zla.

Mali, oćeš balon?
Mali, hoćeš balon? ABC Television/YouTube / screenshot

Ako se pitate kako u jednom malom gradu svakih 25 do 30 godina može doći do serije okrutnih ubojstava bez da zakon intervenira, King to objašnjava na dva načina: Prvo, vijesti iz ruralnih sredina rijetko dođu do medija (OK, ovo je bilo prije interneta), i drugo, Pennywise ima tako jake psihičke moći da može spriječiti širenje priče o njemu. Jedino što postoji je legenda, i neriješeni zločini koju muče lokalno stanovništvo. Još jedan način da sebi kao klincu utuvite u glavu ideju kako bi Pennywise mogao biti stvaran, jer da stvarno postoji, znao bi se kvalitetno sakriti.

5. Glumac Tim Curry bio je savršen kao Pennywise, ali nije odmah prihvatio tu ulogu

Karakterni glumac Tim Curry briljirao je već u Rocky Horror Picture Showu gdje je bio pod šminkom i u kostimu, ali kad je u filmu Legend za lik demona Darknessa trebao provesti šest sati prije svakog snimanja na stavljanju maske i kostima, tolike pripreme su mu se zgadile, i nije bio siguran da može proći kroz takvu torturu za još jedno snimanje. Producenti serije su ga uvjerili da će kostim i maska Pennywisea biti daleko lakši. Lagali su, Curry bi proveo po pet-šest sati transformirajući se u Pennywisea prije svakog snimanja.

Tim Curry, Rocky Horror Picture Show
Tim Curry, Rocky Horror Picture Show, 1975. 20th Century Fox/YouTube / screenshot

“Najdraži dio snimanja bio mi je kad bi skinuo onaj crveni nos i klaunski kostim jer bi znao da sam gotov za taj dan” – priznao je Curry u intervjuu nedugo nakon emitiranja mini serije, a možda je najzanimljiviji detalj njegovog kostima bila kosa, jer nije koristio periku. Šminkeri i frizeri su farbali i tapirali njegovu pravu kosu. Zato je i izgledao toliko stvarno.

Alice Cooper na koncertu 2011.
Alice Cooper na koncertu 2011. ManAlive!/commons.wikimedia.org

Zapravo, Curry nije čak bio prvi kandidat za Pennywisea. Uloga je zamalo otišla pjevaču Aliceu Cooperu, koji je sam po sebi jedinstvena pojava i živući horor. On je sam već toliko jak lik da bi ispod klaunske šminke svejedno vidjeli najboljeg rock n’ roll zombija. Da je on dobio tu ulogu, Ono ne bih doživio toliko ozbiljno, jer sam još u prvom osnovne imao poster Alicea Coopera na giljotini. Obožavam tog lika.

6. Seriju je trebao režirati majstor horor žanra George A. Romero

George A. Romero režirao je neke od najodvratnijih horora ikad snimljenih, remek djela koja pucaju po šavovima od količine crijeva i hektolitara prolivene krvi, poput Noći živih mrtvaca i Zore živih mrtvaca. Krenuo je raditi na seriji Ono, ali kako je bio pod ugovornom obvezom da u isto vrijeme snimi još jednu Noć živih mrtvaca (prvu je režirao i napisao, ovu samo napisao), nije mogao prihvatiti ekranizaciju priče o Pennywiseu.

George A. Romero, majstor horora
George A. Romero, majstor horora commons.wikimedia.org

Da je prihvatio, pitanje je koliko bi njegov stil morao biti ‘pripitomljen’ za televizijsko prikazivanje. Čak i bez njega, serija je podigla standarde TV horora, i to baš zbog količine krvi prikazane u udarnom terminu. Posao je dobio Tommy Lee Wallace, koji je u opusu imao treći Halloween i nekoliko epizoda Zone sumraka.

7. Glumci su se zabavljali na snimanju, osim kad su morali ući u stari mlin od hrđavog čelika, koji je bio krcat oštrim komadima metala

Usprkos mračnoj temi priče, atmosfera na setu je bila opuštena, i glumci su se međusobno rado družili, nije bilo svađa niti skandala – to su i sami rekli u komentarima na DVD izdanju serije. Ipak, nije svaki put sve išlo glatko.

https://www.youtube.com/watch?v=gl3cHba4iKs

 

Za scene koje se odvijaju u kanalizaciji, morali su ući u stari čelični mlin, pun razbijenih cijevi iz kojih su izbijali oštri dijelovi. Ekipa je bila spremna na cijepljenje protiv tetanusa, jer bi posjekotine definitivno izazvale jače infekcije. Tad ih je zapravo bilo strah snimati.

8. Svi su se družili, ali izbjegavali su Tima Currya u kostimu Pennywisea. Bio je previše stravičan

Da, ekipa na snimanju je bila druželjubiva, ali jadan Tim Curry je znao ostati zakinut za socijalizaciju. Zašto? Izgledao je previše zlokobno u kostimu, s narančastim kontaktnim lećama i smrznutim nacrtanim osmjehom.

Vrijeme je za hranjenje
Vrijeme je za hranjenje. ABC Television/YouTube / screenshot

Tako da je očito da se Curry najviše napatio na snimanju, jer nakon što bi proveo dobar dio dana na šminkanju i stavljanu maske, kasnije bi ga glumci na setu izbjegavali. Mogu ih shvatiti, iako mi je žao Curryja, koji je dao sve od sebe za tu ulogu.

9. Dvoje glumaca iz serije iznenada umrlo je iste godine, 2003. Srčana bolest i samoubojstvo

John Ritter, koji je glumio odraslog Bena Hanscoma, umro je 2003. godine dok je snimao seriju 8 jednostavnih pravila. Pozlilo mu je, pao je, a bolovi u prsima bili su toliko snažni da je povraćao. Prevezli su ga u obližnju bolnicu gdje su isprva mislili kako je pretrpio srčani udar, ali, kako mu se stanje nakon hitne operacije nije popravilo, utvrđena je prava dijagnoza: disekcija aorte. Ritter je umro 17. rujna, šest dana nakon što je završio u bolnici, šest dana prije svojeg 55. rođendana.

John Ritter i Jonathan Brandis
John Ritter i Jonathan Brandis ABC Television/Airwolfberlin/commons.wikimedia.org

Smrt Jonathana Brandisa, mladog Billa Denbrougha iz serije, još je tragičnija. Postao je glumac u najranijoj dobi života, s 14 godina proslavila ga je serija Ono, tri godine kasnije dobio je naslovnu ulogu u Spielbergovoj seriji o istraživanju podmorja u budućnosti – SeaQuest, te je bio u vezi s glumicom Tatyanom Ali, koju znate kao Ashley iz Princa iz Bel-Aira. S 27 godina, bio je u depresiji jer mu je karijera propadala, propio se, i odustao od svega tako što se objesio u hodniku kompleksa apartmana u kojem je živio u Los Angelesu. Nije ostavio oproštajnu poruku.

10. Pravi sljedbenici Pennywisea. Da, oni postoje

Činjenica da postoje ne pojedinci, već grupe ljudi kojima je Pennywise uzor je blago rečeno uznemirujuća. Doduše, nije tu riječ o demonima klaunima koji jedu djecu – iako John Wayne Gacy nije daleko od toga – ovdje se govori o ekipi koja se namjerno oblači u jezovite klaune i idu okolo plašiti ljude, uključujući djecu. Prije nekoliko mjeseci imali smo zadnji niz takvih događaja po Americi i Velikoj Britaniji. Zlokobni klauni bi se pojavljivali po mraku, uz ceste, i plašili prolaznike i vozače. Tu je onda i slučaj tinejdžera iz Readinga u Pennsylvaniji kojeg je klaun izbo nožem do smrti u rujnu prošle godine, nakon što su grupe klauna mjesecima plašile djecu.

Shawn Crahan i Bray Wyatt
Shawn Crahan i Bray Wyatt José Goulão/Megan Elice Meadows /Flickr/commons.wikimedia.org

Manje stravično od toga, ali definitivno inspirirani Pennywiseom su ljudi poput Shawna Crahana, jednog od osnivača maskiranog metal benda Slipknot, koji od početka njihove karijere nosi klaunsku masku očito inspiriranu Pennywiseom. A onda tu je i WWE kečer Bray Wyatt (u redu, Windham Lawrence Rotunda koji glumi tog lika) koji ima nadnaravne moći i sebe predstavlja kao ‘Onog koji proždire svjetove’ i hrani se strahom. Na kraju, da privedemo ovaj popis kraju u malo opuštenijem tonu, imamo i kalifornijski ska bend Pennywise, koji su ime uzeli upravo od Kingovog klauna.

Gdje završava saga o Pennywiseu?

Je li Ono zapravo kompletna priča o Pennywiseu? Stephen King je priznao da ga je pisanje romana koji u svojem originalnom izdanju broji preko tisući stranica toliko iscrpilo, da je došao do blokade i trebalo mu je barem nekoliko mjeseci da se vrati bilo kakvom pisanu. Međutim, It nikad nije posve napustio, i kroz druge priče nam sugerirao kako It – Ono – još uvijek živi. U romanu The Tommyknockers, jedan od likova prolazi kroz Derry i u odvodu kanalizacije vidi klauna. U Dreamcatcheru, lik koji se zove Gospodin Gray na zidu pročita grafit: “Pennywise živi”, a King ga spominje i u pričama Gray Matter, 11/22/63 i Insomnia.

https://www.youtube.com/watch?v=4_Jv-8OBLXg

 

Sada se It vraća, i to u velikom formatu, jer nova, filmska verzija, stiže u kina 8. rujna ove godine. Siguran sam da će novi Pennywise pokloniti pregršt noćnih mora klincima koji će premladi pogledati taj horor, isto kao što sam ja nazad u danu pretjerao s gledanjem serije. Seriju sam prvi put gledao sa nekih deset godina i do danas sam otupio, Pennywise me više ne plaši, zadivljuje me Tim Curry i čitava glumačka postava serije. Pravi klauni me i dalje plaše, naravno. Ne vjerujem im. Nikad ne znaš tko se stvarno skriva ispod nacrtanog osmjeha i koliki nož skriva u kostimu.