Gotovo smo zaboravili da se danas obilježava 50. obljetnica emitiranja prve epizode originalnog Star Treka

Star Trek se smatra jednom od najutjecajnijih SF serija ikad

the devil in the dark
FOTO: OvBacon

Svi trekiji ovog svijeta obilježavaju danas 50. obljetnicu emitiranja prve epizode Star Treka. No, zanimljivo je kako je ova danas kultna serija tad recipirana prilično loše što možete provjeriti izlistate li onodobne TV kritike, kako piše Variety. Ukratko, nije postojao kritičar koji spomenutoj seriji nije predviđao brzu, ali bolnu smrt.

A turbulentno je bilo i prije premijere pilot epizode. Gene Roddenberry, autor Star Treka, snimio je, inače, prije emitiranja službenog pilota drugi, s potpuno drugačijim castom (jedini je ostao Leonard Nimoy koji je tumačio Spocka). Serija se nekako teškom mukom na životu održala tri sezone nakon čega je brutalno skinuta s programa.

Nevjerojatno plodna i društveno utjecajna franšiza

Pet godina nakon toga ponovno je otkrivena i otad se nije pretrpjela značajniji udarac. Iz nje je kasnije izniklo još četiri prilično uspješna spin-offa, 13 filmova, animirana serija, strip, poštanske marke, dokumentarci, stručni radovi, konvencije te niz svih drugih zamislivih i nezamislivih stvari.

Kad je, recimo, Nimoy prošle godine umro, iz Bijele kuće stiglo je službeno prioćenje predsjednika Obame u kojem je poručio kako je volio Spocka. Ne govori li to dovoljno u popkulturnom značaju serije.

Naravno, fenomen Star Trek mnogo je širi od 79 originalnih epizoda koje su od 1966. do 1969. išle na NBC televiziji. Utjecaj te serije osjeća se još i danas, a mi vam u nastavku donosimo listu najboljih epizoda iz originalne postave. Sastavili su je ljudi koji su u nekom trenutku bili uključeni u razvijanje ove franšize.

1. Brannon Braga, izvršni producent Star Treka

Changeling
Changeling CBS

Kao dijete bio sam oduševljen epizodom naslovljenom The Changeling. Nomad je bio stroj koji se pretvorio i psihopatičnog robota čiji je cilj bila sterilizacija svega što je smatrao nesavršenim.

2. John de Lancie: Q, Star Trek: The Next Generation

Spock' Brain
Spock’ Brain CBS

Moja omiljena epizoda je Spock’s Brain. Ne zato jer je dobra, upravo suprotno. Sjajan je primjer onoga što glumci mogu napraviti – pretvoriti sranje u nešto genijalno. Epizoda je funkcionirala isključivo zbog genijalne glume. Zbog te epizode se ponosim što sam glumac.

3. Jonathan Frake: William T. Riker, Star Trek: The Next Generation

 Let That Be Your Last Battlefield
Let That Be Your Last Battlefield CBS

Vizija Franka Gorshina s pola bijelog, a pola crnog lica koja se pojavila u epizodi Star Trek: Let That Be Your Last Battlefield urezala mi se u sjećanje kao klasični primjer Roddenberryjevog briljantnog društvenog komentara.

4. Morgan Gendel, scenarist, Star Trek: The Next Generation

doomsday machine
doomsday machine CBS

The Paradise Syndrome. Nekako mi je u mutnom sjećanju ostalo da sam uživao kad sam tu epizodu prvi put gledao, ali omiljenom mi je postala tek 25 godina kasnije kad sam shvatio koliko je kompleksna.

5. Alex Kurtzman, izvršni producent, Star Trek: Discovery

Amok time
Amok time CBS

Kad sam bio u osnovnoj školi je otac jednog od mojih prijatelja gradio satelite. On nas je upoznao sa Star Trekom, a zbog njegovog posla mislili smo da su stvari koje smo tamo gledali moguće.

Seriju sam počeo pratiti od epizode Amok Time, a iz nje sam naučio sve velike istine: potisnute emocije jednom će eruptirati, prijateljstvo je najbolji lijek, a Vulkanci su nevjerojatno napaljeni.

6. Nichelle Nichols: Nyota Uhura, Star Trek

Jedna od mojih omiljenih epizoda iz 1966. bila je Charlie X jer sam u toj epizodi pjevala, što je moja prva ljubav. Pjevala sam pjesmu o Spocku. A ovih sam dana snimila pjesmu Fly Me to the Moon, kako bih obilježila 50. obljetnicu Star Treka.

7. Jeri Ryan: Seven of Nine, Star Trek: Voyager

The Trouble With Tribbles
The Trouble With Tribbles CBS

The Trouble With Tribbles. Da budem potpuno iskrena, pogledala sam svega nekoliko epizoda originalne serije. Ali, kako ne bih mogla voljeti Tribbles? Ta mala dlakava stvorenja bila su baš ono što sam kao djevojčica htjela imati.

8. Armin Shimerman: Quark, Star Trek: Deep Space Nine

conscience of the king
conscience of the king CBS

Moja omiljena epizoda iz originalnog serijala bila je Let That Be Your Last Battlefield. Najveća vrijednost Star Treka bila je uporaba znanosti kako bi se postavila važna pitanja o društvenim nepravilnostima. Ta epizoda je sjajna priča o diskriminaciji na temelju rase. Zauvijek je promijenila moje poglede na tu temu.