Nekad je nužno odabrati stranu

Gradski muzej Vukovar upravo je dobio prestižnu nagradu i postao Europski muzej godine

Vjerojatno je jedini muzej u Europi koji je djelovao u progonstvu

21.01.2014., Vukovar - Privode se kraju radovi na postavljanju stalnog postava vukovarskog muzeja Dvorac Eltz koji ce svecano biti otvoren u cetvrtak 23. sijecnja.
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Gradski muzej Vukovar dobitnik je prestižne nagrade Europski muzej godine 2016. Objavljeno je to večeras na ceremoniji u San Sebastianu u Španjolskoj, prenosi HRT. Riječ je o najstarijoj europskoj muzejskoj nagradi, svojevrsnom muzejskom Oscaru. U konkurenciji 49 muzeja iz Europe, iz Hrvatske je, uz Gradski muzej Vukovar, bila nominirana i ‘Ivanina kuća bajke’ iz Ogulina.

Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 70 godina od svog osnivanja. Muzej je simbol hrvatske povijesti – davne i nedavne, etnografske baštine, prapovijesnih zbivanja. Vjerojatno je jedini muzej u Europi koji je djelovao u progonstvu. Ova nominacija izuzetno je važna za njegovu međunarodnu promociju i umrežavanje u prestižnu europsku muzejsku zajednicu.

I Ivanina kuća iz bajke naći će se u katalogu

Ivanina kuća bajke iz Ogulina, otvorena u prosincu 2013., multimedijalni je i interdisciplinarni centar sa stalnom izložbom – uz virtualni centar za bajke i on-line knjižnicu te edukativne programe namijenjene djeci i odraslima.

Nagrada je ustanovljena 1977. osnivanjem Europskog muzejskog foruma koji već 39 godina bira najbolji muzej prema jasno utvrđenim kriterijima. Kako god izbor za muzejskog oskara prošao – oba će muzeja biti uvrštena u zajednički katalog svih nominiranih. A to će zasigurno privući mnogo novih posjetitelja.