Greatest Showman s Hughom Jackmanom je u kinima; sjetio nas je na još neke glumce koji stvarno znaju pjevati

Pobrojali smo nekoliko glumaca koji su ujedno i dobri pjevači

FOTO: Niko Tavernise/Fox

Trenutno se u kinima prikazuje Greatest Showman s Hughom Jackmanom u glavnoj ulozi, u kojoj je još jednom dokazao da nema samo glumački talent, nego je i talentirani pjevač. No, dodatno dokazivanje mu nije ni bilo previše potrebno s obzirom da je već osvojio dva Tonyja, nagradu koju Broadway dodjeljuje za najbolji mjuzikl i najbolje izvođače.

Hugh Jackman je, prije nego što je postao filmska zvijezda, bio cijenjeni pjevač u kazalištu. Osvojio je prvu Tony nagradu 2004. ulogom u mjuziklu The Boy From Oz, a 2012. je dobio Special Tony nagradu koja je glazbeni pandan Oscara za životno djelo. Svoje pjevačko umijeće još jednom je dokazao upravo 2012. u filmskoj obradi romana ‎Victora Hugoa Les Misérables u kojoj je odglumio i otpjevao glavnu ulogu Jeana Valjeana.

Sve u svemu, čini se da Hugh Jackman zaista zna pjevati, a usput nas je prisjetio na još neke glumce i glumice koji su zaista glasovno sposobni, a što su dokazali u svojim filmskim i televizijskim ulogama.

Gerard Butler

Gerarda Butlera svi pamte po mišićima kojima je impresionirao publiku u filmu Zacka Snydera 300. Isto je tako vrlo vjerojatno da o njegovoj pjevačkoj karijeri dobar dio fanova filma 300 ne zna ništa. Naime, prva uloga kojom je Butler skrenuo na sebe pažnju javnosti je bila uloga u Fantomu iz opere redatelja Joela Schumachera iz 2004. Na stranu njegova urođena karizma, tada je publiku osvojio svojim glasom, obzirom da je sve pjesme njegovog lika otpjevao sam.

Film je bio nominiran za tri Oscara, među kojima je bila i nominacija za originalnu pjesmu koju je napisao legendarni skladatelj Andrew Lloyd Webber, a koju je otpjevao upravo Gerard Butler.

Anna Kendrick

Anna Kendrick započela je karijeru prilično nezapaženom ulogom u Twilight sagi. Twilight je definitivno bio kvalitetna stepenica za dalje. U Up In The Air, gdje je glumila uz Georgea Clooneyja, pokazala je da itekako ima glumački potencijal. Pokretač daljnje karijere bila joj je uloga u tipičnoj tinejđerskoj komediji Pitch Perfect.

Tada još relativno nepoznata, Anna Kendrick je oduševila svojom izvedbom pjesme Cups, koja je prerasla u spot sa skoro 400 milijuna pregleda na YouTubeu. Ulogu Bece Mitchell reprizirala je u još dva nastavka Pitch Perfecta.

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson ima taj specifični i pomalo promukli glas. Scarlett je poznata po senzualnim ulogama, što je došlo do izražaja i u jednoj od njezinih posljednjih uloga u Ghost In The Shell. Osim toga, najseksipilniji je član Avengersa u ulozi Natashe Romanoff tj. Black Widow.

Njezino glumačko umijeće je neosporno, no Scarlett cijeli paket zaokružuje impresivnim pjevačkim talentom, koji he pomalo u drugom planu. Ipak, Scarlett je ozbiljno posvećena svojoj glazbenoj karijeri o čemu dovoljno govori činjenica da je 2008. izdala album obrada pjesama Toma Waitsa koji je nazvala Anywhere I Lay My Head.

Scarlett je 2010. debitirala na Broadwayu u mjuziklu A View from the Bridge, a za tu ulogu nagrađena je nagradom Tony za najbolju glumicu. Svoje pjevačke sposobnisti još jednom je dokazala u animiranom filmu Sing iz 2016. kad je glas posudila dikobrazici Ash, a za pjesmu koju pjeva u filmu nazvanu Set It All Free izašao je i spot.

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. zaradio je nominaciju za Oscara za njegovu interpretaciju Charlieja Chaplina 1993. kad je bio u kritičnoj fazi svoje karijere. Naime, u to vrijeme je svima bilo poznato da se navukao na razne droge zbog čega mu je karijera patila.

Očistio se od opijata 2003. nakon čega je skoro pao u zaborav, dok mu redatelj Jon Favreau nije ponudio ulogu Tonyja Starka tj. Iron Mana u filmu s kojim je započeo Marvel Cinematic Universe franšizu 2008. Od tada je glumačka karijera Roberta Downeya Jr-a u uzlaznoj putanji i trenutno je jedan od najtraženijih i najbolje plaćenih glumaca Hollywooda.

No čak i da mu je propala glumačka karijera, Robert Downey Jr. je lakoćom mogao ostvariti glazbenu, barem sudeći prema njegovom nastupu s legendarnim Stingom. Već ranije je pokazao svoje glasovne sposobnosti, također sa Stingovom pjesmom, kad je u Ally McBeal otpjevao Every Breath You Take. Robert Downey Jr. ozbiljno se okušao u glazbenim vodama, naime, snimio je album pop balada koje je sam napisao, a nazvao ga je The Futurist.

Kristen Bell

https://www.youtube.com/watch?v=msMGGyUhj_E

Kristen Bell u već ionako impresivnoj karijeri je njen glas i osjećaj za glazbu kojim je fascinirala gledatelje ulogom u animiranom filmu Frozen. Posudila je glas Elzinoj sestri Anni koja je zapravo glavni lik priče. U današnje vrijeme se ne očekuje od glumaca da znaju pjevati kao što je to bilo u vrijeme crno-bijelih filmova, no Kristen i u tom području rastura.

Kristen je fantastično odradila vokale za Frozen, a kratki video iznad pokazuje da je vokalno sposobna odraditi i najzahtjevnije dionice Disneyevih crtića, koji su već tradicionalno barometar dobrog pjevanja. No već i prije je dokazala da zna pjevati ulogom Nikki u filmu Burlesque iz 2010. redatelja Stevea Antina kad je stala uz bok sa Cher i Christinom Aguilerom.

Kate Winslet

Kate Winslet je osvojila Oscara za glavnu ulogu u filmu Žena kojoj sam čitao, a još je šest puta nominirana za Oscara, i ne može se osporiti da je jedna od najimpresivnijih glumica naše generacije.

Kao i svi kreativci, i Kate Winslet ima druge interese, a onaj u kojem briljira je pjevanje. Svi su usredotočeni na njezinu filmsku karijeru, tako da se njezina glazbena karijera provukla ispod radara. Kate Winslet snimila je singl What If za film Christmas Carol: The Movie. Realno, pjesma je bila ljepša od filma.

Ewan McGregor

Nakon što je utjelovio propalog narkomana u filmu Dannyja Boyla Trainspotting 1996., teško je bilo zamisliti da će žgoljavi škotski glumac postati jedno od najkarizmatičnijih lica Hollywooda. No, Ewan McGregor je zaredao impresivne uloge, a osim uloge Obi-Wan Kenobija u drugoj trilogiji Star Warsa, najveća odskočna daska bila mu je uloga u Moulin Rouge.

Redatelj Baz Luhrmann prihvatio se prilično hrabrog zadatka kad je odlučio snimiti mjuzikl o mladom piscu koji na prelasku u 20. stoljeće otkriva uzbudljivi i razvratni život pariškog Montmartea. Christian (Ewan McGregor) ondje se upoznaje s boemima toga doba predvođenih Toulouse-Lautrecom, te počinje pisati komad koji se treba prikazati u Moulin Rougeu, kazalištu čuvenom po tome što je ondje nastao can-can ples.

Pokazalo se da je McGregor idealan izbor za tu ulogu, obzirom da je osim svoje karizme imao i dotad skriveni talent. Naime, nitko dotad nije imao pojma da McGregor zna pjevati, a pjese koje je otpjevao zvuče fantastično. Dapače, neke od pjesama koje je otpjevao u Moulin Rouge su izdane kao singlovi.

Nicole Kidman

Nemoguće je spomenuti Ewana McGregora i njegovu ulogu u Moulin Rouge bez da se dotaknemo i Nicole Kidman. Jednako kao i McGregor, Nicole Kidman je apsolutno iznenadila sve gledatelje i kritičare svojim fantastičnim glasom i pjevačkim umijećem u glavnoj ulozi u Moulin Rouge, za koju je zaradila i nominaciju za Oscara. Dokazala je da se svojim pjevanjem može nositi sa školovanim pjevačima.

Iste 2001. kad se u kinima pojavio Moulin Rouge, Nicole Kidman je jednako iznenadila fanove svojim pjevanjem kad je s Robbiem Williamsom izdala obradu pjesme Franka i Nancy Sinatre Somethin’ Stupid.

Jeff Bridges

Jeff Bridges je poznat po svojim ulogama namrgođenih i gunđavih tipova, barem u posljednje vrijeme, a jedna od takvih je i ona u obradi vesterna True Grit. Poznat je kao karakterni i karizmatični glumac, no jedinog Oscara u karijeri osvojio je u ulozi gdje do izražaja najviše dolazi njegov pjevački talent. Naravno, radi se o filmu Crazy Heart iz 2009. o ostarjelom i ishlapljelom country pjevaču koji preispituje svoju disfunkcionalnu prošlost. Pritom je pokazao svoju emotivnu stranu u nekoliko pjesama koje je stvarno otpjevao za potrebe filma.

Bridges je otpjevao pet od šesnaest objavljenih pjesama na službenom albumu filma. Nakon toga je 2011. izdao svoj samostalni album koji je nazvao jednostavno – Jeff Bridges. Album je debitirao na 25. mjestu Billboardove top 200 ljestvice.

To je zapravo bio njegov drugi album, prvi je izdao 2000. pod nazivom Be Here Soon, a 2015. je uslijedio i njegov treći album Sleeping Tapes, koji je većinom narativni, a kako je sam Bridges izjavio, osmišljen je da pomogne ljudima da zaspu.

*Još neki glumci s pjevačkim talentom koje valja spomenuti

Još je mnogo glumaca i glumica koji zaista znaju pjevati, među kojima valja istaknuti Jeremyja Rennera, Jennifer Lawrence koja je otpjevala pjesmu The Hanging Tree za soundtrack trećeg nastavka Hunger Games, zatim Millu Jovovich, i Emmy Rossum, zvijedu serije Shameless koja je usput i školovana operna pjevačica. Tu je i supruga Willa Smitha, Jada Pinkett Smith koja pjeva u bendu Wicked Evolution, a kao blues rock pjevač okušao se i Bruce Willis i nije bio uopće loš u toj ulozi.