Procurila je četvrta epizoda Igre prijestolja par dana prije premijere; hakeri ipak ne stoje iza toga

Epizodu je slučajno pustio distribucijski partner HBO-a

FOTO: HELENSLOAN

Četvrta epizoda HBO-ove serije Igra prijestolja, objavljena je na internetu, tri dana prije premijere. Nedavno se saznalo da su hakeri upali u HBO-ovu računalnu mrežu i ukrali hrpu podataka, između ostalog i scenarij za ostatak sedme sezone Igre prijestolja. Izvršni direktor HBO-a Richard Plepler oštro je osudio taj napad i angažirao je tvrtku za zaštitu podataka da ustanovi kolika je točno šteta, te da u suradnji s Googleom sve ukradene sadržaje uklone s interneta.

Istražitelji IP Echelona, spomenute tvrtke za analizu i zaštitu podataka, ustanovili su da je šteta znatno veća nego što se u početku mislilo. Hakeri su ukrali više od 1.5 terabajta podataka, među kojima su kompletan scenarij i dosad snimljene epizode sedme sezone Igre prijestolja, a četvrta epizoda već je iscurila na internet. No, The Verge saznaje da za ovo prerano objavljivanje epizode nisu krivi hakeri, nego greška Star Indije, firme zadužene za distribuciju HBO sadržaja u Indiji.

HBO i dalje u problemima s hakerima

Star India je slučajno postavila direktan link na MP4 fajl epizode Iako su ga ubrzo uklonili, to je bilo dovoljno da se epizoda pojavi na Redditu. “Ovaj propust shvaćamo vrlo ozbiljno i već smo započeli forenzičku istragu kako bismo što prije otkrili uzrok. Ovo je teška situacija stoga poduzimamo adekvatne legalne korake kako bismo popravili štetu”, izjavio je glasnogovornik Star Indije.

Iako slučaj s četvrtom epizodom Igre prijestolja nije imao veze s hakerima, čelnici HBO-a su i dalje zabrinuti. Naime, hakeri su na internet pustili još neemitirane epizode serija Ballers, Room 104, Insecure i Barry. Nevezano uz propust Star Indije, hakeri su najavili da će nove sadržaje Igre prijestolja objaviti već ove nedjelje te nastaviti s objavama jednom tjedno.

Čelnike HBO-a dodatno brine što su hakeri ukrali i važne podatke o poslovanju HBO-a te mnoštvo osjetljivih podataka o djelatnicima firme. Izvori navode da je HBO u istragu uključio i FBI, a takva opsežna istraga visokog profila mogla bi štetiti poslovanju HBO-a, prenio je The Hollywood Reporter.