HBO snima seriju o Černobilskoj katastrofi; glumit će Stellan Skarsgård i Emily Watson

Serija se očekuje do kraja ove godine

FOTO: IMDB

Švedski glumac Stellan Skarsgård i britanska glumica Emily Watson glumit će u novoj HBO-ovoj seriji o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Scenarij miniserije, koja će se baviti događajima nesreće koja se dogodila u noći s 25. na 26. travnja 1986. godine, kad je došlo do eksplozije u reaktoru elektane, napisao je Craig Mazin, scenarist drugog i trećeg Mamurluka, a serija se snima u koprodukciji HBO-a i Skyja.

Kroz pet epizoda serija bi se trebala baviti detaljima nesreće; od toga zašto je došlo do nje, što se sve događalo u tim trenucima, do ljudi koji su riskirali svoje zdravlje kako bi kasnije očistili kontaminirana područja.

Serija se očekuje do kraja ove godine

Skarsgård će glumiti Borisa Shcherbinu, zamjenika predsjedavajućeg u tadašnjem sovjetskom Vijeću ministara, te voditelja Ureda za goriva i energetiku u bivšem Sovjetskom savezu. Iako je manja figura u tadašnjem Kremlju, Shcherbina je od strane vlade zadužen da procijeni štetu netom nakon incidenta.

Emily Watson će glumiti Ulanu Khomyuk, nuklearnu fizičarku koja je odlučna u tome da nađe znanstvene dokaze za razloge zbog kojih se dogodila nesreća. Točan datum premijere serije nije još potvrđen, ali očekuje se do kraja godine.