Puljak: ‘HDZ vrši nasilje nad građanima. Split za HNK daje 50 milijuna, država 2, ali ministrica odlučuje tko će biti intendant’

Ivica Puljak snažno je napao ministricu kulture jer odbija potvrditi smjenu HDZ-ovca Srećka Šestana

20.04.2022., Zagreb - Saborskim aktualnim prijepodnevom, na kojemu 40 zastupnika postavlja pitanja clanovima Vlade RH, Hrvatski sabor pocinje novu, 11. sjednicu. Nina Obuljen Korzinek, ministrica kulture i medija Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

U velikom intervjuu za Telegram, splitski gradonačelnik Ivica Puljak danas je komentirao potez ministrice kulture koja ne želi potvrditi odluke o razrješenjima intendanata HNK u Splitu i Rijeci.

Nina Obuljen Koržinek time se direktno suprostavila gradskim odlukama. Ukratko, prvo su Kazališna vijeća predložila smjenu HDZ-ovca Srećka Šestana u Splitu te Marina Blaževića u Rijeci, a gradska su se vijeća uskoro složila. No, da bi doista ostali bez funkcija, smjenu intendanata mora potvrditi ministrica kulture koja to odbija učiniti. Ivica Puljak snažno je kritizirao njezin potez.

‘Ne poštuju građane Splita’

“Neki dan je Plenkovićeva Vlada jasno pokazala da ne poštuje građane Splita – ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla da neće poštivati odluku Gradskog vijeća Splita. To je zaista nezamislivo. Grad Split financira Hrvatsko narodno kazalište u Splitu s 50 milijuna, a ministarstvo s dva milijuna kuna i onda ona, nasuprot odluci Gradskog vijeća, odlučuje tko će biti intendant. Nezamislivo!”, komentirao je Puljak u razgovoru za Telegram.

“Ministrica je sličnu stvar napravila i Splitu i Rijeci. Ne financiraju, ali žele upravljati kazalištem. To je političko nasilje HDZ-a nad građanima. Oni tako funkcioniraju. Sve su centralizirali i žele o svemu odlučivati. Mi mislimo da građani Splita imaju pravo odlučivati kako žele živjeti i kako se ponašati u svom gradu, uvažavajući činjenicu da postoji Vlada s kojim treba surađivati”, pojasnio je svoj stav.