Hipsteri su pobijedili; Sony je danas objavio da ponovno počinje proizvoditi gramofonske ploče

Zadnju ploču Sony je tiskao 1989. godine, no sad je potražnja sve veća

FOTO: Magnus Johansson/Flickr

Sony je najavio kako se vraća proizvodnji gramofonskih ploča, i to zbog visoke potražnje tržišta. U poslijednjih desetak godina, prodaja gramogonskih ploča raste, ali uglavnom se tiskaju u ograničenom broju, kao dodatak digitalnom izdanju, ili kao nosači zvuka za kolekcionare. Svoju zadnju ploču Sony je tiskao 1989. godine, i onda posve prebacio fokus na CD, medij kojeg su napravili u suradnji s Phillipsom.

Povratak vinila najavljen je za ožujak sljedeće godine, kada se u pogon vraća Sonyjeva tvornica ploča jugozapadno od Tokija. Na vrhuncu tržišta vinila, sredinom sedamdesetih, u Japanu je tiskano 200 milijuna ploča godišnje. U poslijednje vrijeme, jedina preostala japanska tvornica ploča Toyokasei nije imala kapacitet za tiskanje onoliko ploča koliko su kupci tražili, i stoga se Sony odlučio vratiti na to tržište.

Prošle godine u Britaniji ih je prodano 3,2 milijuna

Tvornica se vraća u pogon tek iduće godine jer je Sony trenutno u potrazi za starim inženjerima i stručnjacima za proizvodnju vinila koji bi njome mogli upravljati. Iako još nije službeno potvrđeno, japanski dnevnik The Nikkei objavio je kako će Sony najvjerojatnije objavljivati japansku i stranu glazbu iz vlastitog kataloga, ali i nove albume drugih izdavačkih kuća.

Iako je riječ o zastarjeloj tehnologiji, vinil se definitivno vratio. Prošle godine, samo u Velikoj Britaniji prodano je preko 3,2 milijuna ploča, dok je svjetsko tržište vinila ostvarilo prihode od jedne milijarde dolara. Istovremeno, prodaja CD-a i digitalnih izdanja opada, stoga Sonyjeva odluka o povratku na proizvodnju vinila i nije toliko iznenađujuća.