Hollywood je dosta oduševljen važnim političkim potezom Charlize Theron

Velika glumica za sebe i kolegice na snimanjima izborila je honorare ravnopravne muškim kolegama

FOTO: AFP/Getty Images/AFP/Getty Images

Charlize Theron, već godinama jedna od najvećih i najvoljenijih glumica Hollywooda, ovih je dana u intervjuu za Elle UK progovorila o feminizmu i što za nju znači biti feministicom, kao i o problemu ravnopravnih honorara za žene i muškarce u filmskoj industriji. Theron, čiji je najveći hit ovog proljeća novi, četvrti po redu nastavak Mad Max franšize, dugoočekivani “Fury Road”, uspjela je pregovarati o većem honoraru za sebe u sljedećem projektu, nakon što su procurili Sonyevi e-mailovi s podacima o njenoj potplaćenosti na snimanju filma “American Hustle”. Poduzetna glumica uvjerila je producente da joj povise honorar za 10 milijuna dolara, kako bi bio jednak onom njenog partnera Chrisa Hemswortha za film “The Huntmen”, prequel uspješne posljednje varijante “Snjeguljice”.

“Moram priznati da su pristali kad sam ih za to upitala”, rekla je Theron. “Nisu se opirali niti negodovali. Možda je upravo u tome poanta: moramo se zauzimati za sebe.” Glumica koja je osvojila Oscara za svoju glavnu ulogu serijske ubojice u nezaboravnom filmu “Monster”, također je iskoristila procurene mailove kako bi izborila veću plaću i za svoje kolegice u istom filmu, Amy Adams i Jennifer Lawrence. “Kad sam saznala koliko su Jennifer i Amy bile plaćene u usporedbi s našim muškim kolegama, a podjednako su dobre glumice, pobjesnila sam!”

Bit feminizma je borba za ravnopravnost

Charlize Theron u tom smislu je naglasila i koliko je važno biti feministicom. “Danas je vrijeme dobro kao i svako drugo da se čuje naš glas, a žene trebaju znati da je biti feministicom poželjno”, istaknula je. “To uopće ne znači da mrzite muškarce, to znači da se borimo za ravnopravnost. Ako radimo isti posao, tim više ako ga radimo dobro, moramo biti jednako tretirani i nagrađivani.”

U istom intervjuu ispričala je koliko joj je bilo zahtjevno raditi sa Seanom Pennom kao redateljem na romantičnoj drami “The Last Face”, u kojoj joj je glumački partner bio Javier Bardem. “Osim što je tom prilikom bio i moj poslovni partner, Sean je i ljubav mog života, stoga su zadaci bili tim teži jer sam po prvi put osjetila da mi posao krvari u privatni život i to nije bilo lako uravnotežiti. Bilo je trenutaka kad sam prema njemu bila vrlo nepoštena, no s druge strane sam katkad osjećala da je i on takav prema meni. No, takvi trenuci pomognu vam da shvatiti koliki je prioritet razvijanje kvalitetne veze, koliko god na momente to bilo komplicirano.”

Charlize Theron zadnji put smo gledali u filmu “A Million Way to Die in the West” Setha MacFarlanea, a uskoro ćemo ju vidjeti i u uratku “Dark Places”, adaptaciji knjige Gilliana Flynna. Naravno, nas najviše zanima kako se snašla u “Fury Road”, gdje je kao akcijska heroina s umjetnom nogom definitivno imala prostora da izrazi svoju borbenu ženstvenost.

Izvor: The Guardian