Hollywood dugo snima briljantne filmove prema kultnim stripovima, napravili smo listu najboljih

Četrnaest najboljih filmova prema ocjenama kritičara na Rotten Tomatoes

FOTO: Screenshot

Filmovi koji nastaju prema stripovima sve su popularniji, velikim dijelom zahvaljujući Marvelovom Cinematic Universeu koji nam je donio Avengerse i samostalne filmove za većinu superjunaka iz njihove postave. Za trenutnu popularnost filmova nastalih prema stripu možda je najzaslužniji Iron Man iz 2008. koji je bio golemi hit i nakon kojeg smo svake godine počeli dobivati sve više i više superherojskih hitova u koje se, osim Marvela, uključio i DC Comics s Batmanom, Supermanom, Wonder Woman…

No i prije i nakon Iron Mana koji je pokrenuo mini revoluciju filmskih prerada stripa, snimljeni su filmovi po stripovskom predlošku koji su postali hitovi, ili barem kultni filmovi koje jednako vole filmofili i stripofili. Teško ih je sve nabrojati ili složiti objektivnu listu najboljih, pa smo se pouzdali u ocjene s eminentnog kritičarskog sajta Rotten Tomatoes, tj. gdje smo gledali koji film ima koliki postotak pozitivnih kritika.

14. X-Men Days of Future Past

X-Men je prilično izoliran od ostatka Marvelovog univerzuma. Funkcionira kao samostalni serijal filmova o mutantima koji nemaju nužno veze s ostatkom Marvelovog svijeta, i zasad su njegovi likovi među rijetkima koji nisu prešli u Marvelov Cinematic Universe mišung najpoznatijih superheroja. To je zapravo logično, budući da je X-Men serijal sam po sebi već dovoljno kompleksan s višestrukim radnjama koje se odvijaju kroz nekoliko desetljeća.

Upravo tu komplesnost pokazuje Days of Future Past, koji se nastavlja na First Class kada otkrivamo kako su zapravo glavni likovi iz X-Mena postali. Film je inspiriran pričom iz X-Men stripa iz 1981. koji je tada na alegoričan način postavio pitanje kako se nositi s osudom i progonom onih koji su drukčiji u bilo kojem aspektu.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 90 posto

13. Guardians of the Galaxy

Guardiansi su svojim šarenim pristupom i pomaknutim humorom drukčiji od svega što je dotad Marvel ponudio. Kad su izašli 2014. predstavili su novi set likova koji nije toliko poznat širokoj publici, no lako su je osvojili. Vjerojatno najzaslužniji za taj uspjeh je karizmatični Chris Pratt kao Star-Lord Peter Quill koji se nakon poznate uloge debeljuškastog Andyja Dwyera u Parks and Recreation dosta uspješno istesao u pravog superheroja.

Osim Pratta tu je i ostatak zanimljive ekipe, poput Davea Bautista, bivšeg profesionalnog hrvača i Bradleyja Coopera koji je posudio glas animiranom živčanom rakunu Rocketu.

Guardians of the Galaxy je u svojoj premisi prilično duhovit, tvorci su bili spremni na sprdnju i ignoriranje holivudskih pravila. Recimo, angažirali su jednu od trenutno najvećih akcijskih zvijezda Vina Diesela da daje glas animiranom liku koji ima samo jednu riječ u svojem vokabularu. Groot. Gledateljima se dopala ta opuštenost, a film je dobio i dvije nominacije za Oscara.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 91 posto

12. Avengers

Marvel Studios je napravio pravu revoluciju ne samo superherojskih filmova, nego serijala općenito. Filmovi o superherojima su oduvijek bili popularni. Batman Tima Burtona i Spider-Man Sama Raimija oduševili su publiku koja je jedva čekala još nekoliko nastavaka.

No nitko dotad nije bio dovoljno hrabar da objedini više superheroja u jedan film, do Avengersa redatelja Jossa Whedona. Bilo je pitanje kako će funkcionirati film s kolekcijom superherojskih alfa mužjaka i tko će od njih biti glavni. Whedon je uspio stvoriti odličnu ravnotežu bez da izgubi šarm bilo kojeg od likova.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 92 posto

11. Wonder Woman

Još jedna mini revolucija stigla je ove godine u filmskoj verziji Wonder Woman. Redateljica Patty Jenkins, koja je osvojila Oscara za biografsku dramu Monster, napravila je odličan posao s Wonder Woman i ekspresno osvojila publiku. Za glavnu ulogu je angažirala Izraelku Gal Gadot, trenutno jednu od najpoželjnijih glumica u Hollywoodu.

Gal Gadot je zajedno s Patty Jenkins zaslužna za nevjerojatan uspjeh filma; Wonder Woman je film koji je zaradio najviše na kino blagajnama a da ga je režirala žena, i usput je najuspješniji DC film dosad, nadmašivši Batmana i Supermana. Nastavak Wonder Woman je već u pripremi, a Patty Jenkins je potvrdila da će ponovno režirati.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 92 posto

10. Captain America: The Winter Soldier

Lik se prvi put pojavio u Captain America Comics # 1 u ožujku 1941. u izdanju Timely Comicsa, preteče Marvel Comicsa, a stvorili su ga Joe Simon i Jack Kirby. U međuvremenu je prodano više od 200 milijuna stripova Captain America diljem svijeta. Općenito, Kapetan Amerika je bio prvi Marvelov lik koji adaptiran u nekom drugom mediju kad je 1944. izašao kino serijal Captain America. Današnji serijal redovito odlično prolazi kod kritičara.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 92 posto

9. Ghost World

Ghost World je film koji je nastao prema stripu koji, za razliku većine s ovog popisa, nema veze sa superjunacima. Autor stripa Daniel Clowes stvorio je naizgled običnu priču o Enid Coleslaw i Rebecci Doppelmeyer, dvije cinične i prepotentne najbolje prijateljice.

Rebecca i Enid shvate da im je prijateljstvo na kušnji kad Enid odluči upisati koledž u drugoj državi, a isovremeno se obje zaljube u istog tipa što dodatno poveća tenzije između dvije prijateljice. Strip na dosta mračan način istražuje prijateljstvo i moderan život, a film ga prati u istom tonu. Film je pružio priliku tada još vrlo mladim Scarlett Johansson i Thori Birch da pokažu talent, u čemu im pomaže uvijek odlični Steve Buscemi.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 92 posto

8. Men in Black

Kad je 1997. izašao Men in Black bio je golemi hit, ali vjerojatno puno ljudi nije znalo da je nastao prema istoimenom stripu koji je prvi put objavljen 1990. godine. Strip je dobio kultni status, dok je film osvojio širu publiku. Imao je odlične efekte za to vrijeme. Radnja je bila dosta zabavna s duhovitim osvrtom na mogućnost da izvanzemaljci žive među nama, a uspjehu filma su svakako pripomogli Will Smith i Tommy Lee Jones koji su u to vrijeme bili u naponu holivudske snage. Sa sljedeća dva nastavka se osjetio zamor materijala, pa nastavci nisu ostvarili značajan uspjeh.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 92 posto

7. Superman

Superman strip stvorili su američki pisac Jerry Siegel i kanadski umjetnik Joe Shuster 1932. godine, kada su obojica živjela u Clevelandu i još uvijek su bili srednjoškolci. Prava na strip su prodali izdavačkoj kući Detective Comics 1938. godine, a kao zaseban strip počinje izlaziti godinu kasnije. Superman je praktički stvorio žanr stripova o superjunacima, a kasnije se pojavljivao u raznim filmovima, radijskim i televizijskim serijama te video igrama.

Možda neočekivano, ali stari Superman iz 1978. s Christopherom Reeveom još uvijek drži najviše mjesto prema mišljenju kritičara.

Redatelj Richard Donner prihvatio se zahtjevnog zadatka i napravio presedan u svijetu superherojskog filma. Prije njega nitko nije snimio Supermana toliko uvjerljivo, od specijalnih efekata koji su bili ispred svog vremena, do odličnog izbora glavnog glumca koji je podjednako dobro odradio ulogu zbunjenog novinara Clarka Kenta, koliko i samog Supermena. Mnoge generacije i danas smatraju Christophera Reevea kao najboljeg i jedinog Supermana, a Donnerov film jednom od najboljih filmskih adaptacija stripa.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 93 posto

6. Iron Man

Redatelj Jon Favreau snimio je samo dva filma prije Iron Mana, boksačku komičnu dramu Made te bizarnu komediju Elf s Willom Ferrellom, a publici je vjerojatno najpoznatiji kao zavodnik Monice iz serije Friends. Vjerojatno nitko to nije očekivao, no Favreau je svojim Iron Manom napravio pravu revoluciju.

Uspjeh Iron Mana je bio ključan faktor u odluci Marvela da snime Avengerse, tako da je Iron Man zapravo začetnik cijele franšize. Ne samo da je prethodio svim superherojskim filmovima koji su danas toliko popularni, Iron Man je postavio taj prepoznatljivi akcijsko-humoristični ton koji su preuzeli svi sljedeći Marvelovi filmovi.

Lik je, inače, stvorio pisac i izdavač Stan Lee, a razvili su ga scenarist Larry Lieber te crtači Jack Kirby i Don Heck. Prvi put se pojavio u stripu Tales of Suspense #39 1963. godine.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 94 posto

5. The Dark Knight

Christopher Nolan je nesumnjivo jedan od najboljih redatelja današnjice, a Dark Knight je nastavak njegovog odličnog Batman Begins, kojim je uveo mračni element u filmove o Batmanu, dijametralno suprotno od popularne serije s Adamom Westom, ali u potpunosti u skladu s atmosferom originalnih stripova. U najboljem Batman filmu dosad predstavio nam je i najboljeg Jokera kojeg je fantastično odglumio pokojni Heath Ledger, koji je za tu ulogu posthumno osvojio Oscara.

Originalnog Batmana su stvorili crtač Bob Kane i pisac Bill Finger. Prvi put se pojavio 1939. godine u stripu Detective Comics #27.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 94 posto

4. Spider-Man 2

Prvi Spider-Man iz 2002. redatelja Sama Raimija bio je prilično uspješan s Tobeyem Maguireom u ulozi Petera Parkera i njegovog superherojskoj alter-ega. No, drugi dio Spider-Mana upoznao nas je s jednim od najinteresantnijih zlikovaca u superherojskim filmovima. Alfred Molina je odličan kao dr. Octopus opremljen s biomehaničkim dodacima koji ga čine ljudskom mehaničkom hobotnicom. Film nije prošao najbolje na kino blagajnama zaradivši 373 milijuna na uloženih 200, no kritičari su ga hvalili.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 94 posto

3. American Splendor

U pravilu su najpopularnije obrade stripa o superherojima u kojima ima puno akcije i mlaćenja, no American Splendor je iznimka. Radnja, ovako prepričana, možda zvuči dosadno. Priča se vrti oko Harveya Pekara, sredovječnog debeljka koji nije baš zadovoljan životom i ne zna što bi sa sobom dok slučajno ne sretne Roberta Crumba. Crumb je preživljavao smišljajući sladunjave poruke na čestitkama, no posrećilo mu se i prodao je svoj strip za dosta para, što je i Pekaru dalo ideju.

American Splendor ima dodatnu vrijednost zbog toga što je strip zapravo autobiografski, a film se nadovezao na tu ideju. Filmska obrada stripa je posebna i po tome što kombinira igrane sekvence s animacijom. Paul Giamatti je kao Harvey Pekar ostvario jednu od svojih najboljih uloga. Zabavan detalj je to što se u filmu pojavljuju Superman, Batman i Robin, Green Lantern i još nekolicina poznatih stripovskih likova.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 94 posto

2. Persepolis

Persepolis je animirani film iz 2007. godine snimljen u crno-bijeloj tehnici koji se na prvu čini kao da nema šanse da bi ikad mogao biti popularan. Nastao je prema autobiografskom stripu Marjane Satrapi u kojem opisuje svoje djetinjstvo i ranu mladost u Iranu za vrijeme Iranske revolucije.

No već sami strip zaradio je dosta pohvala, američki časopis Newsweek proglasio ga je jednim od pet najboljih nefiktivnih literarnih djela desetljeća. Film je pak pozao da, iako se radi o iranskoj djevojci u vrlo specifičnom vremenu i mjestu, njezina priča o odrastanju, pogledu na religiju i šikaniranju od strane društva zbog njezinih svjetonazora, ipak pronalazi put do gledatelja bez obzira na podneblje u kojem žive.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 96 posto

1. Ghost in the Shell

https://www.youtube.com/watch?v=p2MEaROKjaE

Ove godine izašao je remake Ghost in the Shell sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi koji nije ni do koljena izvornom stripu Masamunea Shirowa, niti anime crtiću iz 1995. Crtić je preblaga riječ jer se radi o animiranom filmu koji je redefinirao anime i cyberpunk žanr na kino platnu.

Ghost in the Shell redatelja Mamorua Oshiija prepričava priču o Major, ženskom kiborgu koja postaje svjesna sebe i krene razmišljati o vlastitom postojanju. Film proučava što nas čini ljudima i koje žrtve za tu ljudskost moramo podnijeti. Obzirom da je nastao prema vrlo snažnom Shirowom djelu, Ghost in the Shell je jedan od najboljih primjera adaptacije stripa na filmu.

Postotak pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes: 96 posto