Hraste Sočo nakon sastanka intendanata nacionalnih kazališta: Druga scena HNK Zagreb gotova do 2025.

Intendanti nacionalnih kazališta razgovarali su o planovima i programima rada

FOTO: Luka stanzl/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu danas je bilo domaćin sastanka intendanata nacionalnih kazališta, a na dnevnom redu bile su teme poput financiranja, planova i programa rada, ali i međusobna suradnja i koprodukcija u okviru K-HNK konzorcija u 2024. godini.

Konzorcij je, podsjećamo, osnovan u travnju 2022. godine te je njime postignut dogovor o razmjeni predstava svih pet hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća.

Iva Hraste Sočo, intendantica zagrebačkog HNK gdje se konferencija održala, zahvalila je Vladi i Ministarstvu kulture što je omogućilo da se zagrebački HNK ekstrahira iz Zakona o plaćama čime će se ispraviti desetljetna nepravda da umjetnici u tom kazalištu imaju manje plaće od drugih zagrebačkih kazališta.

Nastavak izgradnje druge scene zagrebačkog HNK, s 15 milijuna eura iz proračuna ocijenila je povijesnim iskorakom za program najvećeg nacionalnog kazališta i cjelokupnu kulturnu scenu, izrazivši nadu da će biti gotova 2025. godine.

Veći budžet, više suradnji

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević smatra kako je K-HNK povijesna i epohalna platforma za koju se nada da će se i dalje razvijati te da će budući intendanti surađivati intenzivnije, kompleksnije i ambicioznije nego što se to dosad ikada moglo.

“Prošlo je nešto manje od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o kazalištima, a znamo što se sve o njemu pričalo i kako se provodila negativna kampanja. Nije se dogodio nikakav potres, već se nacionalna kazališta regeneriraju”, ustvrdio je.

Luka Stanzl/PIXSELL

Intendantica HNK Varaždin Senka Bulić rekla je kako veći budžet otvara niz kreativnih suradnji koje inače ne bi bile ostvarive, i da tu nije riječ o novcu koji samo održava nego i stvara umjetnike i sve bolje projekte.

“Imamo puno praizvedbi, uz klasike potičemo i mlade autore, nismo zatvorena cjelina nego ovim poticajima postajemo sve širi i otvoreniji da postanemo kazalište za narod i građane”, naglasila je.

HNK Split u plusu

Intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham složio se s prednostima platforme, najavivši koprodukciju sa splitskim HNK “Snježna kraljica” koja bez dodatnih poticaja ne bi bila izvediva.

“U Osijeku je veliki interes za gostovanjima svih nacionalnih kazališta jer smo malo na rubu zbivanja, nije jednostavno zbog jedne predstave potegnuti do drugih gradova, a ovako najbolje što imamo u hrvatskom teatru možemo dovoditi u svoje matične kuće”, dodao je.

Intendant HNK Split Vicko Bilandžić rekao je da su konačno uspjeli sanirati svoje minuse i završiti sezonu u plusu od preko 150 tisuća eura pa očekuju stabilnu 2024. godinu.

“Veliki doprinos dao je K-HNK koji je na pravi način spojio nacionalne kuće i intendante, u poslovnom i prijateljskom smislu, a naša publika ima priliku vidjeti što se događa u drugim kazalištima”, ustvrdio je.

Povećanje sredstava

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek je, komentirajući primjenu novog Zakona o kazalištima, istaknula kako su “programska sredstva rasla za oko 20 posto, a kod K-HNK je povećanje od 87 posto.”

Uz mandatno financiranje i novi način izbora, kao dvije važne teme riješene tim zakonom izdvojila je što umjetnici već nakon četiri godine mogu dobiti ugovore na neodređeno te mehanizme beneficiranog radnog staža, odnosno prekvalifikacije za baletne umjetnike i umjetnike u operi. “Tu se, posebno u zagrebačkom HNK, već vide rezultati, gdje je ansambl pomlađen s tridesetak novih mladih plesača”, rekla je.

Dodala je kako su za ovu godinu, u odnosu na prošlu, za izvedbene umjetnosti sredstva povećano za oko 40 posto u ukupnom iznosu, a vjeruje da će se taj trend nastaviti.