I svjetski mediji pišu o Balaševićevoj smrti. Associated Press ističe kako se protivio nacionalizmu

Ističu također kako je bio voljen u svih šest država nastalih raspadom Jugoslavije

13.05.2017., Zadar -  Novosadski kantautor Djordje Balasevic nastupio je na Visnjiku pred oko 8000 ljudi. 
Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Vijest o smrti kantautora Đorđa Balaševića obilazi svijet. Američka novinska agencija Associated Press objavila je kako je umro u 67. godini nakon zaraze koronavirusom, te da je bio omiljen diljem cijele Jugoslavije tijekom i nakon rata 1990-ih. Pišu kako je Balašević završio u bolnici u Novom Sadu prije tri dana zbog upale pluća, koja je bila komplikacija uzrokovana koronavirusom. Umro je u petak, objavila je državna televizija RTS, na koju se poziva AP.

AP je napisao i kratak presjek Balaševićeve bogate karijere koja je nadilazila granice. Pišu kako je počeo kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih, prvo nastupajući s bendovima prije nego što je započeo svoju solo karijeru “soft pop” glazbe i šaljivih tekstova. Pišu i kako se Balašević otvoreno protivio nacionalizmu koji je, kako pišu, uzrokovao rat u ranim 1990-ima. Zbog svog stava, većina medija u Srbiji je izbjegavala Balaševića tijekom ratnog razdoblja.

Voljen diljem cijele bivše države

Unatoč toga, pišu, Balašević je bio voljen diljem cijele “etnički podijeljene” balkanske regije nakon rata, puneći koncertne dvorane u svih šest država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Poznat je bio po svojim nastupima na kojima je često improvizirao i otvoreno pričao o nizu tema.

AP ističe kako se vijest o Balaševićevoj smrti brzo proširila medijima s područja bivše države, kao i po društvenim medijima na kojima se ljudi opraštaju od kantautora. Citirali su i HRT, koji se prisjetio Balaševićevog antiratnog stava i pacifističke pozicije, koju je isticao u svojim pjesmama, govorima na koncertima i nizu intervjua.