‘Infiltracija’ ušla u cementaru u Podsusedu i otkrila zašto je to jedna od najopasnijih zgrada u Zagrebu

Radi o opasnoj hrpetini betona koja mora ostati izolirana od javnosti

ZADNJA IZMJENA: svi 20, 2015
Foto: Telegram

Nastavlja se Infilitracija u opasno i nepoznato. Nakon što su u prve dvije epizode serijala dečki iz Croatian Infiltrationa istraživali tunele u Markuševcu u nadi da će uspjeti doprijeti do tajnih skladišta, u novom nastavku preselili su se u zapadni dio Zagreba, točnije u cementaru u Podsusedu.

Taj ogromni objekt je već desetljećima napušten i trenutno je u potpuno derutnom stanju. Cementara Sloboda je prestala radom 1988. zbog onečišćenja okoliša nedostatka sirovine lapor koja se iskopavala u tom području. Kamenolom Bizek, koji je nekoć funkcionirao kao najbitniji dio te cementare, s njom je bio povezan žičarom, no postoje glasine kako je postojao i dugački podzemni tunel koji je povezivao ta dva objekta. Te informacije su zaintrigirale ekipu Infiltracije koja je zato odabrala Podsused za lokaciju svog novog istraživanja.

No dok je redatelj Filip Filković je bio prilično ograničen s u prikazivanju užasno mračnih i skučenih tunela u Markuševcu, ovdje je njegova kamera imala puno veću slobodu i zbog toga smo dobili sjajne kadrove ruševne cementare. Mihovil, Josip i Matija su taj lokalitet već jednom posjetili prije 6 godina, i od tad je zamjetno više ruiniran; urušila se većina stropova, zidovi su popucali i stepenice su u jako lošem stanju. Upitno je koliko će još dugo vanjska konstrukcija izdržati prije nego što se kompletno uruši. Očito je da se radi o vrlo opasnoj hrpetini betona i cigle, obrasloj u raslinje, koja mora ostati izolirana od pristupa javnosti i nepripremljenih pojedinaca.

Prepreke u potrazi za najvišom točkom

Prvi i osnovni cilj po ulasku u cementaru bio je pronaći najlakši i najsigurniji put do najviše točke, kako bi dobili dobar pregled objekta i kako bi lakše otkrili gdje bi mogao biti ulaz u tunel. To nije bila najlakša misija jer su mnogi dijelovi, a posebno viši katovi, ostali bez svojih potpornih zidova i pitanje je trenutka kad će se urušiti. Kako bi minimalizirali rizik od potencijalnih nesreća, ekipa Infiltracije koristi male trikove radi povećanja sigurnosti. Primjerice, uz stepenice se nikad ne penje više od jedne osobe odjednom, kako bi smanjili pritisak i opasnost od pucanja.

Nakon što su se uspješno popeli na ostatak krovne konstrukcije, dočekao ih je spektakularan pogled na tvornicu i okoloni dio Zagreba. Odozgora cementara izgleda kao savršena lokacija za snimanje filmova i spotova, a za to se u godinama otkad je zatvorena često i koristila. S krova su uočili i stupove od žičare koji vode sve do kamenoloma Bizek, no to im i dalje nije pomoglo s lociranjem tunela.

Potopljeno podzemlje

Idući pokušaj pronalaska podzemnog puta bio je kroz istraživanje podruma cementare. Taj dio je dobrio dijelom zakrčen urušenom šutom, no uz malo kopanja otkrili su da jedini dio koji bi mogao biti ulaz u tunel je sad potpuno potopljen. Takva teorija ima smisla jer je bi tunel trebao ići uzbrdo i logično je da se sve podzemne vode i kišnica slijevaju prema ovom objektu.

Cementara se pokazala kao vrlo impresivna ruševina koja je uz pomoć prirode i zuba vremena uspjela sakriti sve svoje tajne. Zato će ekipa Infiltracije u idućoj epizodi pokušati ući u navodni tunel sa strane kamenoloma Bizek, koji je također van funkcije već dugi niz godina.

Igor Šimulija
Telegram autor
741 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program