Ispod Picassove čuvene slike iz 1922. skriven je njegov crtež. Znanstvenici su ga sad pronašli

Nije rijetkost da je Picasso slikao umjetnička djela izravno preko crteža

FOTO: Art Institute of Chicago

Skriveni crtež Pabla Picassa pronađen je ispod umjetnikove slike Mrtva priroda (Still Life) koju je naslikao 1922. godine, piše Live Science. Tim iz Umjetničkog instituta iz Chicaga htio je pomnije pogledati sliku koja se čuva u Institutu kako bi bolje razumjeli složene slojeve boje i dijelove na kojima je slika naborana.

Koristili su rentgensko i infracrveno snimanje i, na veliko iznenađenje, uočili su skriveni crtež. Radi se o crtežu čije značenje nisu mogli potpuno identificirati, pa kažu kako se radi o “vrču, krigli, pravokutnom predmet koji je možda novina, i koji stoji na stolu ili stolici”, piše u radu koji je objavljen 21. srpnja u časopisu SN Applied Sciences.

Neobično za Picassovu praksu

Nije rijetkost da je Picasso slikao umjetnička djela izravno preko crteža i da je prethodno nacrtano djelo ubacivao u novo. U ovome slučaju, otkriveno je da je umjetnik novootkriveni crtež blokirao slojem bijele boje prije nego što je na njemu naslikao svoju apstraktnu sliku.

Ovo je malo neobično za Picassovu praksu jer je slikao izravno preko svojih ranijih kompozicija, omogućujući formama ispod da se pokažu i utječu na konačnu sliku.

Kao rezultat Picassove metode blokiranja, na površini apstraktne slike ne mogu se vidjeti nikakvi dokazi ranijeg crteža. Stručnjaci nisu nagađali zašto je Picasso sliku sakrio. Sigurni su da je rad Picassov jer se slična slika nalazi u Muzeju umjetnosti u Gothenburgu u Švedskoj.

Slika iz kubističke ili linearne faze

“Mrtvu prirodu” Picasso je početkom dvadesetog stoljeća dao Gertrudi Stein, prijateljici, kolekcionarki i važnoj zaštitnici moderne umjetnosti u Parizu. Slika je naslikana tijekom kubističke ili linearne faze.

Osim skrivenog crteža, otkriveni su i raniji pokušaji konzervacije i restauracije akrilnom smolom i bojom koja je stavljena u pukotine na površini. Stručnjaci su uspjeli ukloniti smolu i boju iz pukotina kako bi otkrili originalne boje slike.