Ispostavilo se da je onog da Vincija od 450 milijuna dolara kupio saudijski princ koji baš i nije neki kolekcionar

Slika Salvator Mundi odlazi u muzej u Abu Dhabi

Da Vincijeva Salvator Mundi, prodana za 450 milijuna dolara
FOTO: Wikipedia

Prošlog mjeseca prodana je najskuplja umjetnina u povijesti. Na aukciji koju je organizirao Christie’s, slika Leonarda da Vincija pod imenom Salvator Mundi, prodana je za 450 milijuna dolara. Kupac je isprva bio nepoznat, no New York Times sada piše da se radi o saudijskom princu Baderu bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saudu.

Princ Bader dio je dalje grane saudijske kraljevske obitelji i nije poznat kao kolekcionar skupocjenih umjetnina ili netko tko raspolaže posebno velikim bogatstvom. Times piše da su iz aukcijske kuće, nakon što je Bader dao depozit od 100 milijuna dolara da se uopće kvalificira za aukciju, pokušali otkriti više o identitetu princa i njegovim izvorima financija. Dobili su šturi odgovor u kojem se navodi da se Bader bavi nekretninama i da je jedan od 5000 saudijskih prinčeva.

Slika odlazi u Abu Dhabi

Posebno je zanimljivo, piše Times, da je Bader kupio najskuplju umjetninu ikad u vrijeme ozbiljnih antikorupcijskih čistki saudijske elite, koje su zahvatile i neke članove kraljevske obitelji. Princ Bader navodno je vrlo blizak s vođom tih čistki, 32-godišnjim krunskim princom Mohammedom bin Salmanom.

Glasnogovornica Christie’sa, aukcijske kuće koja je prodala sliku Salvator Mundi, rekla je da kuće ne daje informacije o kupcima ili prodavačima umjetnina bez njihovapristanka. Bader je Timesu odbio dati ikakav komentar, a Louvre u Abu Dhabiju, muzej iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u srijedu je na Twitteru objavio da Salvator Mundi dolazi u Abu Dhabi.

Salvator Mundi prestižna je kupovina, ali nije bez svojih kontroverzi. Neku stručnjaci dovode u pitanje radi li se o pravom Leonardu. Prijašnji vlasnik slike je poznati ruski tajkun Dmitrij Ribolovljev, koji je sliku kupio 2013. godine za 127,5 milijuna dolara.