Istražio sam što je tjeralo nekad velike glazbenike na vrlo loše comebackove

Budimo realni, pričao o comebackovima je zapravo priča o novcu.

Pop grupa a-ha nedavno je slavila svoj veliki povratak nakon što su pet godina izbivali sa scene. Na presici koju su održali u norveškoj abasadi u Berlinu najavili su novi album i njemu posvećenu turneju. Klavijaturist Magne Furuholmen istaknuo je da je bend zajednička sudbina trojice Norvežana. “Ne možemo joj uteći”, rekao je kratko.

Bilo da se radi o osobnim razmiricama, nedovoljnom uspjehu projekta ili čak smrti jednog od članova, čini se da nekoliko godina razvojenosti čini čuda kad je u pitanju nadilaženje problema. Budimo realni, kad pričamo o comebackovima ne govorimo toliko od subinskim vezama koliko o potencijalno lukrativnim perspektivama ponovnih okupljanja.

Sex Pistols

Pioniri punka, Sex Pistolsi, to su čak i priznali, bez pardona, kad su 1996. svoju povratničku turneju nazvali “Filthy Lucre”. Prilikom najavne presice tad je njihov pjevač Johnny Rotten rekao slijedeće: “Još se uvijek mrzimo ko psi i mačke, ali smo nekako uspjeli pronaći jednu zajedničku stvar: vaš novac.”

ABBA

Nekad popularne grupe rijetko mogu odoljeti iskušenju da svoju staru slavu pokušaju još koji put kapitalizirati. “Bendovi se obično ponovo okupljaju zbog toga što je jedan od članova ostao bez keša, a ostatak trupe mu je odlučio nekako pomoći”, rekao je Björn Ulvaeus iz ABBE pred nekoliko mjeseci novinaru britanskog časopisa NME. Nastavlja: “Srećom, nama se to nije dogodilo. Obećajem da nas više neće vidjeti zajedno na pozornici.” Malo licemjerno, s obzirom na hit mjuzikl koje bez pristanka svih članova benda ne bi bilo moguće postaviti, ne mislite li?

Led Zeppelin vs. Scorpions

Za neke je comebackove potrebno i nekoliko desetljeća, a onda traju samo jednu jedinu večer. Zgodni primjer takve priče ponudio nam je Led Zeppelin 2007. Drugi pak se vraćaju i prije nego su se rastali. Uzmimo primjerice Scorpionse. Nakon što su 2010. najavili povlačenje sa scene uslijedio je jedan povratnički koncert za drugim. Turneja se je slagala na turneju. Zatim je došla 2013. Tad su odlučili reći zbogom oproštaju. To se zove mlaćenje prazne slame i nikad nije prestalo trajati, baš poput Scorpionsa.

https://www.youtube.com/watch?v=GLg0TjaL8yY

Queen

Grupa Queen već je drugi put pokušala povratiti se ojačani novim snagama. Dogurali su do toga da 2007. sviraju kao predgrupa Foo Fightersima. Ne znam za Vas, ali meni se čini da je jedino što su time uspjeli natjerati pokojnog Freddija da se izriga u grobu. Zapravo, netko je na kraju ipak povratio pa su možda u neku ruku i uspjeli u svom naumu.

Nažalost, stvari su toliko loše da je meni bilo nemoguće pronaći videomaterijale kojima bih potrijepio svoju tvrdnju. Duboko se ispričavam.

Elvis Presley

Comebackovi nisu nikakav novi fenomen. Elvis je pokazao kako se to radi još pred 50 godina s emitiranjem emisije ’68 Comeback Special. Doduše, kralj rock’n’rolla nije se prije toga u potpunosti povukao, već je time htio samo pronaći neki put do slave. Došli su Beatlesi i svi, uključujući njega, su shvatili da je star. I to je bio trenutak kad je sve krenulo nizbrdo, tj. sve osim kazaljke na njegovoj vagi.

https://www.youtube.com/watch?v=H9_mAW74foA

Britney Spears

Ono što je donekle funkcioniralo za Evisa nije uspjelo poći za rukom Britney Spears 40 godina kasnije. Ona se svojim letargičnim nastupom na MTV Video Music Awards 2007. potšteno osramotila. Sve što je htjela jest riješiti se svog imidža skandaluše, ali je tim nastupom samo zabetonirala svoju polaznu poziciju.

Kate Bush

Sasvim drugačiju priču predstavila nam je Engleskinja Kate Bush svojim povratkom na scenu. Ona si je uzela dovoljno vremena da se dobro pripremi na svoj come back. Njen prvi koncert nakon dugih 35 godina bio je proglašen apsolutnim uspjehom.

https://www.youtube.com/watch?v=ySl0M7U6yHE

Johnny Cash

Najbolji primjer povratka je onaj Johnnija Casha. Poznati country glazbenik je 2002. obradom pjesme “Hurt” grupe Nine Inch Nails postigao fantastičan uspjeh. Činjenica je da tada nije bio samo pri kraju svoje karijere, nego i života budući da je bio smrtno bolestan.

https://www.youtube.com/watch?v=vt1Pwfnh5pc
Mogao bih s nizanjem više ili manje uspješnih priča nalik napisanima nastaviti u nedogled. Da se bavim svim silnim povracima vremešne kraljice scene Cher zauzeo bih prostor polovice interneta. I Spice Girls ćemo iz istog razloga ostaviti ovaj put po strani. Ali, možda bih svejedno prije nego se rastanemo volio spomenuti nekolicinu Lazara.

Nick Drake, engleski tekstopisac, je iz groba, 30 godina nakon što se predozirao, prvi put završio na top ljestvicama. Oživljavanje biblijskih razmjera uspjelo je i Tupac Shakuru. Iako je ubijen 1996. nekako je uspio izdati još šest albuma. Čak štoviše, 2012. je na Coachelli održao koncert. Dobro, možda se radilo samo o hologramu, ali momak je uspio u nečemu u čemu su mnogi prije njega posrnuli – uspješno se vratio, smrti unatoč.