Iz HDDU-a izašlo je još dvadesetak članova, a svi pričaju o pismu koje je Bobo Jelčić poslao vodstvu udruge

Iz Društva dramskih umjetnika je istupila i, primjerice, Nataša Janjić

23.01.2013., Zagreb - Zagrebacki kazalisni i filmski redatelj Bobo Jelcic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i dalje se urušava. Jučer, tijekom ranog poslijepodneva, pročulo se kako je iz te strukovne udruge istupilo 50-ak članova, nezadovoljnih recentnim potezima predsjednika Slavka Jurage. Neposredni povod istupanja bilo je pismo gospodina Jurage kojim je članove, nezadovoljne izborom aktualnog ministra kulture, upozorio kako “svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost”.

Telegram je jučer razgovarao s gospodinom Juragom koji je pokušao relativizirati problem. No, kako je Večernji list objavio u današnjem tiskanom izdanju, iz HDDU-a u međuvremenu je istupilo još 20-ak članova, među kojima su Gavelline zvijezde Nataša Janjić, Jelena Miholjević i Ivana Roščić. Predsjedniku Juragi otvorenim pismom obratio se i cijenjeni redatelj Bobo Jelčić, objavio je prvi portal N1. Reakciju Bobe Jelčića prenosimo u cijelosti.

Poštovani kolega,

u vrlo, u najmanju ruku, problematičnom mailu koji ste mi, ne znam iz kojeg razloga, poslali, govorite o članovima udruge koji su tražili očitovanje o peticiji protiv izbora ministra kulture, a ne naznačujete o kojim članovima je riječ. I kakvu vrstu očitovanja su tražili, i za što su bili – za ili protiv? I što je loše u očitovanju?

Zar ono ne bi bilo logično/očekivano u ovako osjetljivom trenutku po našu struku? Nadalje, se pozivate na ustaljenu praksu HDDU-a u kojoj se “u proteklih 25 godina nije izrazio stav o izabranom ministru kulture…”kao da je ta činjenica, neizražavanje stava, nešto sto vam učvršćuje dignitet, nešto čim bi se trebalo dičiti.

‘Mislite da bi se netko izrazio u vaše ime?’

Zatim , zašto sugerirate da se drugi ako se i hoće izjasniti to čine isključivo u svoje ime? A nego u čije? Mislite da bi se netko izjasnio u vaše ime? Ili u ime društva na čijem ste čelu? Zašto bi to netko učinio? I je li netko nekad to učinio? I zašto to podcrtavate, zašto upozoravate na to kao da se to ne podrazumijeva? Tim podcrtavanjem se dobija dojam da agitirate, da želite učvrstiti autoritet, ako ne vaš, a ono društva samog, čime opet postižete suprotan efekt.

Pomalo je uvredljivo i pozivanje na suzdržanost od “neprimjerenih i neciviliziranih postupaka” (što bi takvo etiketiranje trebalo značiti, i kako ga shvatiti?), što argumentirate “pozitivnim postignućima europske demokratske prakse” kao da sloboda govora, koja je upravo ovdje u fokusu, nije baš jedna od njih.

‘Već se odavno ne smatram članom vašeg društva’

Nakon svega, logično se upitati što se događa s vama, kolega? Niste li pomiješali političke sustave ili precijenili vlastitu funkciju, kao i značenje udruge kojom predsjedate?Jeste li se malo zaletjeli?

I dopustite mi da i ja vas nešto zamoilim – da mirno i uz ispriku povučete iz opticaja ovaj tekst koji ste mi poslaili, da se malo smirite i saberete, pročitate svoja prava i dužnosti, i da se na neko vrijeme suzdržite od pisanja mailova, pogotovo o ovoj temi. Meni ih, svakako, nemojte više slati.

P. S. Već sam se u niz navrata izrazio vrlo negativno o pozicioniranosti društva, o njegovom društveno-političkom, pa ako hoćete i umjetničkom kredibilitetu, uopće o svrsi njegovog posotojanja osim u sindikalno-socijalnom smislu, pa se već odavna niti ne smatarm njegovim članom, dakle, nekom kome morate slati svoja razmišljanja.

Bobo Jelčić